Els fantasmes (Països Catalans) revolen (VI)./ Per Toni Fontelles.

1/4/2022

5. Les incongruencies, i les mentires, son de cames curtissimes

L’estrategia habitual dels creents o practicants en els Països Catalans per a descalificar als critics es llevar-li importancia (una tecnica de desinformacio), cosa que ya hem vist en una atra part de l’articul. Esta es la plasmacio de lo que afirme (es tracta d’un solt dels que componen la seccio ‘Vaivén’ de Levante-EMV):

Oltra y la «obsesión» del PP con los «Països Catalans». La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, asegura que tener «todo el día en la boca» los Països Catalans como hace el PP es «anacrónico y muy aburrido». En su opinión, esta cuestión no le interesa a nadie salvo a los únicos que están obsesionados, en referencia al PP. Oltra ironizó sobre si la «obsesión» al apellido de su síndica, María José Catalá, [¿falta text?] y lo repiten para ver si «a fuerza de hacerlo la ciudadanía se fija en ella» como candidata a la alcaldía de València.” (Levante-EMV, 12-2-2022: 2).

La vicepresidenta del Consell insistix en que es una ‘obsessio’ (en linea en les patologies que experimentem els valencianistes, en general, no nomes el PP). Pero com diu el refraner: ‘per a on parles, passes’, ‘la llengua es molt castigada’, ‘si no vols que se sapia / se diga una cosa no la digues / no la faces’, ‘qui escopinya al cel, en la cara li cau’... i la replica-retruc aparegue tres dies mes tart, en un atre ‘Vaivén’.

La izquierda también se enreda con Cataluña. Sucede que existe un manifiesto contra la ilegalización de un partido llamado IzCa (izquierda castellana). Y sucede que firmantes valencianos aparecen bajo el epígrafe «Cataluña-Países Catalanes». Lo han denunciado Víctor Baeta (República Valenciana) y Ximo Cunyat, que han pedido no ser considerados como catalanes. Han pedido que haga lo mismo Joan Badoví, que también firma.” (Levante-EMV, 15-2-2022: 2).

No pareix massa anacronic (fora del temps) i no nomes li preocupa a la ‘dreta’ (com aixina s’afirma en una noticia de Levante-EMV, 16-2-2022: 8) i ad alguns valencianistes, perque els que protesten per l’inclusio son de la seua corda o corrent i u dels firmans (Joan Baldoví) es del seu partit (Compromís), al qual no trobe que li haja molestat ni massa ni gens figurar en l’epigraf territorial-politic de ‘Catalunya-Països Catalans’.

Lo dit en el titul, tant les incongruencies com les mentires son de cames curtes i ‘s’agarra abans a un mentiros que a un coixo’ i Mónica Oltra no es coixa...

6. ¿Un atre ‘anacronisme’?

He escrit moltes voltes que el catalanisme va teixint una taranyina per a ‘construir’ la realitat. De la mateixa manera que hi ha chiquets que tenen com a exotic un galliner o no han vist en sa vida unes vaques pasturant i creuen que la llet ve dels pots o les botelles de plastic... hi haura valencians que desconeixeran que un dia forem Regne de Valencia, que hi hague unes persones que es calificaven de valencianes (no catalanes), o que en sa casa dien ‘atre’, ‘perea’, ‘llepolia’ i tantes i tantes paraules. Nomes hi haura una ‘realitat’ virtual procedent del consens institucionalisat.

           Est i no un atre es l’objectiu del nou invent: l’erasmus dels Països Catalans que preparen els distints governs de Valencia, Catalunya i Balears. Estan dissenyant unes ‘beques Fuster’ d’intercanvi per a estudiants i investigadors, ampliable a personal administratiu i de servicis, de les universitats dels tres territoris (Elnacional.cat, 3-2-2022; edicio digital). El nom de les beques no podia ser un atre, provablement en recòrt dels ‘viages turistics’ que organisava Fuster per a jovens valencians a Catalunya, en els 60 del sigle passat.

            L’objectiu primordial es visibilisar la fortalea del català en les tres comunitats i convertir els PPCC en una gran regio del coneiximent. I ya madurarà la fruita.

            Imagens: elmundo.es, valencianews.es