Un any sense solucions (I) / Toni Fontelles

7/7/2024

           El nou govern ‘valencianiste’ del PP-Vox en la Generalitat i en molts atres ajuntaments i institucions ha complit un any i ha marcat el pas en qüestions ideologiques. Han anat substituint els carrecs de l’administracio, molt lentament, sobre tot Vox, i colocant a afins, amics i parents, ho dic perque com criticaven als anteriors... u esperava que ells actuarien en mes equitat i justicia. Pero no, el comportament es identic... i no parlem dels jornals, immereixcuts en els governs d’esquerres i ara trobe que ningu se l’ha baixat, ben al contrari... Als mateixos mateixos que els escandalisava este desbalafiament pecuniari de l’administracio local, provincial i autonomica, quan eren d’esquerres, ara ni suen ni es fan rojos de que en la Diputacio de Valencia n’hi haja encara 400 carrecs i carreguets com l’anterior epoca per a uns 1200 treballadors i que els actuals no han reduit. Ara, ya dic, no trauen el tema en les conversacions... perque els pocavergonya son dels nostres.

Ya dic, en un any han fet ben poc, a banda de tirar les culpes de tot lo que no funciona, que es ya competencia seua, a l’administracio del Botanic II o al govern central en moltes de les qüestions que son de gestio local o autonomica. No cal que parlem del xou de la Conselleria d’Educacio en l’adjudicacio de places per al curs (2023-2024). Pero aço a quí li importa. ¡Ah! Que es resultat d’un pleit en l’anterior conselleria. Disculpeu.

Les iteves son de gestio autonomica i porten no se quànts mesos sense donar cites o en contagotes, en retarts considerables i sense plantilla suficient. ¡Ah! Que tambe es herencia del Botanic II. Perdo.

Que est estiu (2024) tornarém a suprimir tants llits hospitalaris o mes que l’any passat cosa que era reprovable, ¡veges tu! ¡Ah! Es que no hi ha meges suficients ni nos deixen contractar-ne mes. Disculpen. N’hi ha una cosa tant senzilla com quadrar periodos vacacionals en disponibilitats de bosses de treball (si en llista nomes n‘hi ha 300 sanitaris... nomes se’n poden anar de vacacions com a maxim 300, i punt).

¿I a qué nos hem dedicat especialment?, a llevar noms de carrers i d’edificis, a ‘banderies’ especialment les LGTBI, a rotular ponts per a Rita Barberá, a prohibir la compra de pelicules per suposta ideologia gai, a canviar de lloc la Mare de Deu dels Desamparats en l’Ajuntament de Valencia, a reubicar (amagar) llibres que presenten l’homosexualitat com una opcio individual mes, a tornar a reclamar que necessitem aigua (¡pero si casi ningu vol quedar-se en el camp!, ¿que no ho saben?, aixo d’acachar el llom...), a canviar una llei de memoria historica per una atra de ‘concordia’ que ignora que el regim de Franco fon una dictadura (pero dels nostres), a paralisar o dificultar les megaplantes fotovoltaiques que aprova el govern central (i que abans ni els preocupaven... busquen en l’hemeroteca; lo que feya Compromís estan fent-ho ara PP-Vox), yo preferixc cent voltes el ‘dany’ territorial-païsagistic de les renovables, per a acabar en la dependencia del petroleu, a la ‘innocuïtat’ de les nuclears (els residus duren nomes que millers d’anys i no tenim a ón alçar-los), a arreglar el cadafal de l’ofrena de flors, a borrar murals que recorden que Israel es un estat genocida en els palestins. ¡Ah! que Hamas no es queda curt, pos no, pero qui està destruint ciutats sanceres i massacrant a les persones es Israel –com els feyen ad ells en l’Alemania nazi– (que es qui els ha fet la vida impossible als palestins, des de 1948). I si algu replica... que busque per internet l’espai fisic minvant dels palestins al llarc de les decades i vorà lo que queda ara, o que s’interesse un poc per les neteges etniques ... –com els feyen ad ells en l’Alemania nazi–.

Uf, ya me n’he passat de la ralla.

I en ‘lo nostre’ qué han fet... donar quatre euros al ‘valencianisme oficial’ per a que estiga callat i quet... i aixina es. Silenci casi sepulcral. Ya he escrit que esta politica discriminatoria avala l’aplicada al valencianisme durant decades, pero l’actual conducta del poder es clarament de venjança. Yo vullc justicia, no favoritisme o clientelisme. Perque quan canvie la tortilla, que canviarà... s’hauran de pegar un punt en boca. Yo he criticat la censura de l’esquerra i el comportament clientelar de les subvencions, i no puc estar d’acort en la censura de la dreta. Es molt senzill d’entendre, excepte que lo que fan els meus sempre està be i lo que fan els atres, sempre mal. Aço es diu fanatisme.

Imagens: ameliabakery.com, publico.es.