Benidorm Fest: inevitable i ineludible (I), per Toni Fontelles

7/2/2022

 

            No soc eurofan(atic) ni ho he segut mai. No soc dels que s’assenten religiosament davant de la tele i es ‘papen’ tot el programa i continuen dies despuix el debat sobre l’injusticia comesa en Espanya (per la mala classificacio) i el favoritisme mutu entre països d’algunes regions.

         Enguany he vist les semifinals i la final. Era distint sent lo mateix. Hi havia bon nivell, novetat en les propostes i molta moguda. A mi m’agradaven les cançons d’Unique (festivalera i diversa sexualment) i de Paloma Blanca (elegant i ben interpretada). La fortuna (el jurat i la gent) no m’ha fet cas i ho he acceptat deportivament i no tinc rets socials (¡per sort!).

       En la final, fon determinant el pes del jurat (disponia del 50% de la puntuacio) i guanyà Chanel (festivalera, apegadiça i en molt bona misse en scène); front al public (otorgava l’atra mitat: 25% demoscopicament i 25% telematicament), que preferia principalment a Tanxugueiras (unes pandereteres –pandereteiras– potents i periferiques; molt be per la llengua gallega –ni portuguesa ni gallegoportuguesa– i pel recòrt a l’asturiana, pero mal per l’oblit de la valenciana i l’aragonesa) i a la que pareixia tindre mes paperetes, Rigoberta Bandini (descarada, desafiant, reivindicativa i fallera).

          I s’afonà el mon: entren en joc partits i sindicats criticant i preguntant en el Congres dels Diputats i en el Senat. Bloque Nacionalista Galego, Partido Socialista de Galicia, Partido Popular, Galicia en Común, Comisiones Obreras exigixen l’anulacio del resultat i aclariments sobre el sistema de votacio, l’eleccio del jurat, les discrepancies entre en vot popular i el ‘tecnic’, la possible discriminacio idiomatica, el supost favoritisme cap a la guanyadora... RTVE donà explicacions, pero les bases del concurs eren previes i conegudes, i lo que es pretenia evitar era un atre ‘rodolfo chikilicuatre’ del 2008, per decisio popular (que no quedà tan mal). Sense llevar-li l’importancia que puga tindre tot el debat, opine que el Congres i el Senat estan per a unes atres funcions.

 

         Este rebombori ha relegat un atre aspecte significat del Benidorm Fest i es que l’espectacul ha reviscolat la localitat de la Costa Blanca i ha servit per a la promocio en l’estranger (com ho demostrava el seguiment que ha tengut fora de les nostres fronteres). Un event provablement prou mes barat que les formules u o les copes americanes de vela (que tambe tenen son public), i provablement mes rendable i beneficios. Per supost, aço es discutible.

        I tambe ha contribuit al relegament un fenomen viral com ho es el denominat discurs de l’odi (tindra conseqüencies per al festival vinent).

         Al cap d’uns dies, es conegue que Chanel havia abandonat alguna de les rets socials en que estava per les descalificacions rebudes i el racisme contra ella. Igual li ha passat a les pandereteres de Tanxugueiras, ¿per cantar en gallec?. Els membres del jurat han segut insultats i algu d’ells ha segut amenaçat de mort, ell i sos fills. ¿Quíns descervellats fan aço?

          Es molt preocupant este fenomen, perque creïem, creïa, que nomes es donava en el futbol (alimentat per unes tertulies televisives i comunitats internautiques que tenen en la brofegada, en la burla o en l’enfrontament extrem, o mes, el seu soport vital).

 

         Imagens: rtve.es, prensaiberica.es