Colp judicial contra la gestio del Palau de Les Arts

21/1/2015

Registres en el Palau de Les Arts. Les claus del colp judicial: El juge Ríos autorisa la detencio de Shmidt i Ernesto Moreno pel presunt saqueig. S'investiga el cobrament de comissions a favor d'una societat vinculada a l'intendent. Accio Nacionalista Valenciana ya denuncià estos fets:

 http://accionacionalistavalenciana.com/saqueig-en-lopera-de-valencia

S'investiga el cobrament de comissions a favor d'una societat vinculada a l'intendent. A lo llarc del periodo que s'investiga l'opera acumulà un deficit de 27 millons. 

<img src="http://v.uecdn.es/p/108/thumbnail/entry_id/0_cys0jjiv/width/657/type/2/b..." width="657" height="400"/>

Detenida l'intendent del Palau de les Arts. ATLAS | FOTO: JOSÉ CUÉLLAR

Una informacio de Juan Nieto, diari El Mundo 
L'opera de la ciutat de Valencia vixque ahir la seua particular tragedia. Una vintena d'agents de l'Unitat de Delinqüencia Economica i Fiscal (Udef) de la Policia Nacional irrompi a primera hora del mati d'ahir en el Palau de Les Arts Reina Sofía de la ciutat de Valencia, dins d'una operacio contra la corrupcio que investiga presuntes irrregularitats en la gestio economica-financera de la que fins ahir fon la seua intendent, l'austriaca Helga Schmidt.

 

La Policia Nacional detingue a la gerent durant els registres, a l'igual que a Ernesto Moreno, exadministrador del Palau i alt carrec al que recorregue el Consell d'Alberto Fabra per a lliquidar Radiotelevisio Valenciana (RTVV). Entre les anomalies que s'investiguen destaquen el cobrament d'almenys mig millo d'euros en comissions per patrocinis a favor d'una empresa de la que fon consellera Schmidt, l'organisacio del Festival Vixca Europa i contractacions sospitoses de l'area de Dramaturgia, entre unes atres qüestions.

Segons confirmaren fonts judicials, el juge Vicente Ríos dirigix l'investigacio del coliseu valencià en acabant de que la Fiscalia Anticorrupcio presentara una querella contra l'intendent dies abans de que el diari El Mundo publicara les conclusions d'una investigacio interna de la Generalitat que apuntava al cobrament de comissions a favor de l'empresa vinculada a Schmidt, Patrocini de Les Arts SA, el nom de la qual es sembla al del Palau pero no guarda cap de relacio en la Fundacio. En acabant de les revelacions periodistiques, de les que ACNV es va fer reso, Schmidt qüestionà l'investigacio de l'intervencio General i anuncià accions judicials contra els mijos de comunicacio que informaren al voltant del presunt desviament de fondos publics. Al tancament de l'edicio de la publicacio del diari El Mundo els investigadors i el juge continuaven dins del recinte junt a un interprete per a que Shmidt poguera comunicar-se en fluïdea.

 

Foto: BIEL ALIÑO

L'intendent ixque del Palau a les sis de la vesprada i en cabant tornà de nou junt al juge i un interprete. Els registres policials, puix, es allargaren per mes de 12 hores i inclogue una inspeccio en l'habitacio de l'exclussiu hotel a on l'intendent te fixada sa residencia i que la Generalitat costeja per contracte. Ya en el Palau, els agents, baix la supervisio del juge Ríos, desestajaren tota la planta tecnica i acordonaren els accesos per a evitar la destruccio de proves. La 'Udef' tambe precintà els despachos del departament de Contractacio. L'activitat artistica en el Palau continuà a lo llarc de tota la jornada en certa normalitat i els ensajos de produccions tampoc s'interromperen.

Segons estes fonts, la Fiscalia Anticorrupcio, en colaboracio en la 'Udef', du sis mesos investigant les irregularitats detectades per l'Intervencio Genereal en el Palau. L'informe intern de la Generalitat descrivia cóm Helga Shmidt creà una empresa privada junt a un grup d'empresaris valencians en acabant de deixar sense contingut el departament de Patrocini en la fi de privatisar la gestio de les aportacions d'empresaris a la Fundacio.

Els viages. L'intendent carregà al Palau hotels de lux i despeses de fins a 1.400 euros al dia, aixina com els viages a sa casa del Piamonte italià. Fins que la Conselleria de Cultura envià a un supervisor economic, era ella mateixa qui autorisava les seues despeses, al pareixer, moltes d'elles personals.

Una Visa sense control. La Conselleria de Facenda detectà l'us d'una targeta de credit que a lo llarc d'un temps circulà pel teatre valencià sense cap de tipo de control. Segons un informe intern de l'Intervencio, la Fundacio contà "en una targeta de credit de Bancaixa en un saldo llimit de 3.000 euros". Es cancelà en 2012.

Entrades. L'Intervencio tambe detectà el repartiment d'entrades sense justificar, valorades en 3.000 euros, per part de l'exadministrador detingut, Ernesto Moreno: "Adquiri diverses localitats per a si mateix del primer Festival del Mediterraneu" i a data de l'informe encara quedaven pendents "750 euros".

Acossament llaboral. Qui coneix a Schmidt reconeix el seu caracter especial, sons caprichos, les primeres denuncies d'irregularitats arribaren per la via social. Una de les seues secretaries la denuncià per acossament i Treball obrigue un expedient al teatre. En cinc anys Schmidt tingue mes de 20 secretaries.