Disconformitat per la definicio de "valencià" en la RAE
18/10/2014
La portaveu del Consell i titular d'Educacio, Cultura i deport, María José Catala, ha assegurat este divendres que la Generalitat reiterarà "les voltes que siguen necessaries" la seua disconformitat en la definicio del valencià que fa la Real Academia Espanyola (RAE), ya que ho considera "una varietat del catala".
La RAE en esta nova edicio que ha eixit este divendres al carrer manté el terme valencià com a "varietat del catala", que s'usa en gran part de l'antic Regne de Valencia, i se sent alli de forma natural com a llengua propia".
La consellera ha explicat que no compartixen esta definicio i ha indicat que la seua "disconformitat" ya se traslladà personalment al director de la RAE, José Manuel Blecua, el passat mes de giner quan se reuni en ell en Madrit.
"La nostra postura continúa firme i reiterem la peticio de que siga respectat l'Estatut d'Autonomia", ha resaltat Catala, qui ha resenyat que el Govern d'Albert Fabra no compartix "eixa definicio del valencià".
En qualsevol cas, i a preguntes dels periodistes, ha respost que la RAE es "una institucio independent, no es una institucio publica" i que des de la Generalitat valenciana, "no tenim cap d'influencia sobre una institucio privada".
No obstant, ha insistit en que reiteraran la seua disconformitat "per escrit i les voltes que siga necessari". Aixina, ha destacat que la Generalitat valenciana "deu defendre l'entitat del valencià i la singularitat de la nostra llengua en base al nostre Estatut".
------------------------------------
La poca vergonya de l'eixecutiu valencià arriba a llimits insospitats. Les declaracions, (al voltant de la definicio de valencià treta en el seu nou diccionari per la RAE), fetes per la consellera María José Catala, son un intent infructuos d'enganyar descaradament a la ciutadania del Regne de Valencia. La Conselleria d'Educacio, Cultura i deport de la Generalitat valenciana ve potenciant i difonent el concepte que ara arreplega la RAE des de temps de Cipria Ciscar. Com es llogic, els membres de la RAE s'han llimitat a descriure lo que el Govern valencià aplica en els coleges i centres d'ensenyança. Si per conciencia i bon fer, els membres de la RAE tingueren dubtes al voltant de la definicio, com organisme extern que son i que no res tenen a vore en la Llengua Valenciana ni en el Govern valencià, lo llogic es que demanen informes a l'academia creada pel Govern valencià (PP) com a maxima autoritat al voltant del valencià. I per supost, si se crea una academia de la llengua majoritariament en academics que no creuen en l'existencia del valencià, tal i com va fer el PP en temps de Zaplana, l'unic resultat possible es que aquells que no creuen que existix el valencià, neguen la seua existencia. Per tant, als membres de la RAE, no els queda una atra que acceptar en la seua definicio allo que ensenya en les aules el Govern valencià, i que ratifica l'entitat creada pel Govern valencià com a maxima autoritat llingüistica.
Senyora Catala, ho te molt facil, si vol canviar la definicio que fa la RAE, perque es contraria a l'Estatut d'Autonomia, llegisle voste i actue d'acort a l'Estatut, lleve de les escoles l'ensenyança del catala i instaure l'ensenyança de la Llengua Valenciana en Normes d'El Puig. Modifique voste la composicio de la AVLl, destituint a tot aquell que no creu en l'existencia de l'Idioma Valencià perque no complix en els requisits minims per a formar part de l'institucio. O simplement dissolga l'engendre, i si no pot, deixe-lo sense finançacio, vora cóm les rates fugen al quedar sense motivacio.
Senyora consellera, si vostes tingueren voluntat, el problema no existiria. Pero vostes no tenen voluntat. El problema ho han creat vostes. El govern del PP es qui ha mantingut les directrius catalanistes del PSOE, ampliant-les i fent-les realitat. Valencians si voleu canviar la definicio de la RAE, tindreu que canviar al Govern de Valencia. Traure de la Generalitat valenciana al Partit Popular, per a evitar que continue potenciant al catalanisme i descarabassant l'identitat valenciana, es una necessitat si volem tindre futur com a poble.
http://vlcnews.es/2014/politica/disconformidad-por-la-definicion-de-valenciano-en-la-rae/