El TSJ investigarà a Camps per malversacio
25/1/2015
El futur judicial del expresident
El Tribunal Superior de Justicia (TSJ) decidit a investigar a Camps per malversar en la F1. La sala profundisarà en la querella de la Fiscalia Anticorrupccio que acusa a l'expresident valencià de no respectar la llei i de fer-ho de manera "grossera". Pía Calderón, la magistrada que ensenyà el cami de la banqueta a Blasco, instructora.
Francisco Camps entrant al TSJ de Valencia en el juï pel assunt dels trages. Foto: BENITO PAJARES
Si es complixen les previsions, el dimarts sera un atre dia horribilis per a l'expresident del Consell, puix mamprendran el pas unes diligencies que li deixen en una situacio molt complicada, tal com es despren de l'escrit d'Anticorrupcio. En esta nova etapa judicial, tindra davant a Pía Calderón, que sera l'instructora d'un cas en el que Anticorrupcio li acusa de no velar per l'interes public, de beneficiar a un amic (Aspar) i de despreciar de manera "grossera" la llegalitat en quant a contractacio.
Detalls
L'inici. El trasfondo. Des de que la Sala Civil i Penal tingue els pimers contactes en l'assunt, hi hague poc de marge de dubte de que s'havia d'investigar. Els temps. La declaracio. En tota provabilitat, l'expresident sera cridat a declarar abans de que perga el seu aforament, en març.
Calderón es una magistrada tremendament técnica i escrupulosa, treball i precisio de la qual Rafael Blasco dona fe, puix fon ella qui nugà lo que en acabant sería la primera sentencia eixemplarisant contra un politic del Regne per corrupcio. La juge li ensenyà el cami de la banqueta per la primera peça del saqueig de fondos publics destinats al Tercer Mon i en acabant del juï, el tibunal format per De la Oliva, Juan Climent i Antonio Ferrer -que fon qui firmà la sentencia- avalà la seua investigacio i impongue al qui fora home de confiança de Camps una pena de huit anys de preso per malversacio. Des de que l'assunt de Camps i la Formula 1 arribà al TSJCV a finals de l'any passat, les vibracions en la Sala Civil i Penal han anat en el sentit d'afondar en la querella, asseguren les mateixes fonts. Ha hagut poc marge de dubte.
El fet de que l'Alt Tribunal autonomic es decante per investigar alcançarà tambe a l'actual Govern valencià. Es mes que provable que alguns dels seus membres, inclos el president Alberto Fabra, siguen cridats a declarar en calitat de testics. No s'ha d'oblidar que fon Fabra qui, en ultima instancia, avalà la polemica compra de Valmor Sports per part de la Generalitat. No obstant, no està del tot clar que acodixquen a declarar al TSJCV. Per parts.
El proxim dia 30 de març, es disoldran les Corts valencianes i, per tant, tots els diputats perdran el seu aforament. Si el Partit Popular decidix traure a Camps de les seues llistes, l'assunt de la Formula 1 passaria a un jujat ordinari donat que el excap del Consell ya no sería diputat. Aixo sempre i quan, en el transcurs de l'investigacio, no hi hagueren noves imputacions que afectaren ad algu aforat. Les mateixes fonts revelen, no obstant, que a pesar de la proximitat de la dissolucio de les Corts, la Sala tindria temps de cridar-li a declarar. Camps, per tant, chafaria el Palau de Justicia de Valencia abans de finals de març.
La querella que li tornarà al Tribunal Superior de Justicia valencià es molt dura. Vicent Torres li reprocha, entre unes atres coses, els seu "conscient despreci a la llegalitat vigent". El document explica cóm Camps "eludi els processos administratius de contractacio publica". La Fiscalia considera que no velà pels interessos publics quan subscrigue el contracte en Valmor Sports per a organisar la carrera i que posà al servici d'esta societat distintes empreses publiques que corregueren en totes les despeses de l'organisacio.
En acabant analisa per qué Valmor no podia organisar l'event: "Caria d'infraestructura material i personal per a organisar un event d'esta naturalea, en eixe moment tenía vora 12 treballadors. Tampoc podia perque caria de llicencia federativa, de la Real Federacio Espanyola d'Automovilisme, per a organisar una prova de motor. Aço ultim era una circumstancia que es coneixia des del primer moment". "Camps ordenà que la Generalitat fora avalista de Valmor Sports", remata.
Sera la segona volta que Francisco Camps acodixca al TSJCV, en acabant del "assunt dels trages". Anticorrupcio tambe arreplega les declaracions de Bernie Ecclestone, molt ilustratives. El magnate de la Formula 1 manifestà que en acabant de la carrera de GP2 que es celebrà en Valencia en l'any 2006, Camps li organisà una trobada en ell i en Rita Barberá. "El 26 de setembre de 2006, em trobi en el president Camps i Rita Barberá en el Palau Presidencial en la ciutat de Valencia per a raonar la possibilitat d'una celebracio d'un event de Grand Prix en un circuit urba en la ciutat. Em dugue un contracte de promocio proyecte carrera (RPC) a la reunio. No recorde la discussio de les taxes especifiques en eixa reunio", declarà.
Accio Naionalista Valenciana es congratula de l'iniciatia i actitut d'Anticorrupcio. El delit mes greu de Francisco Camps ha segut acordar, en Jordi Pujol, la substitucio de la Llengua Valenciana pel dialecte catala, i per a obtindre tal fi, la creacio d'una academia que defenga l'imposicio del catala: la AVLl. Tant la substitucio del valencià pel catala, com la creacio d'una academia que li costa una fortuna a l'erari public, s'han fet contra els interessos dels valencians, per a satisfer necessitats de governabilitat del Partit Popular i en benefici d'una atra comunitat autonoma. Els valencians, de moment, nos haurem de conformar en que Camps siga jujat per actuar contra els interessos economics valencians, com feu el poble americà quan Al Capone fon jujat i tancat per delits contra la facenda publica.