Entrevista en Fran Martínez, secretari de la Roc Chabàs de Denia / J. Mir

23/8/2019

            ACNV.- Hui entrevistem al secretari de l'associacio cultural Roc Chabàs la Marina de Denia. Fran Martinez es un chic jove, naixcut en la ciutat de Valencia en 1982, educat en la poblacio d'Albal i traslladat a viure en la comarca de la Marina en 2005, en moltes ganes de defendre la nostra llengua i la nostra terra dels atacs imperialistes. Un lluitador compromes en la seua faena. 

            La vostra es una associacio prou jove pero en gent de molta experiencia i en moltes ganes de fer coses en el mon cultural valencià. Conteu-nos, ¿cóm se vos va ocorrer crear una associacio en el nom de Chabàs i quíns son els vostres objectius? 

            Fran.- L'associacio naix de la necessitat que teniem un grup de persones valencianistes de sentir-nos representats en la Marina Alta puix no trobavem valencianisme cultural net, tot ho copa l'influenciat de l'espanyolisme pero, sobre tot, del pancatalanisme.  

            El nostre objectiu es donar visibilitat al valencianisme en la comarca, que la gent sapia que se pot sentir valencianista sense influencies externes indiferentment de la seua mentalitat politica. 

            Referent al nom, Roc Chabàs va ser un gran historiador natural de Denia i va ser u dels protagonistes de la Renaixença Valenciana, nosatres som una associacio cultural netament valencianista de la Marina Alta, ¿quí millor que Roc Chabàs per a representar-nos?  

            ACNV.- Esteu en una comarca a on, per desgracia, el pancatalanisme impera, ¿teniu molts problemes per ser, com ells diuen, “secessionistes”? 

            Fran.- Problemes tampoc, lo de sempre "blaveros, sou quatre gats, en 10 anys vos haveu extinguit"... Les tipiques descalificacions, algun bloqueig en RRSS i algun “toti” que deixa de parlar-te quan s'entera que pertanys a una associacio com la nostra, a banda d'aço res mes.  

            ACNV.- He de dir, yo que vos conec un poc, que sou uns valents. ¿Qué es lo que vos fa falta? 

            Fran.- Ha ha ha, valents de Valencia... lo que nos fa falta es mes implicacio, com en tots els llocs, pareix que sempre treballen els mateixos i els demes nomes aproven el treball realisat, a mi m'agradaria que tots dins de l'associacio treballarem en equip.

            A banda d'aixo tambe necessitem mes socis o colaboradors per a poder fer realitat tots els proyectes que tenim en ment.  

            ACNV.- ¿Les autoritats vos posen les coses facils o vos fiquen la cameta al vore que no sou de la seua corda? 

            Fran.- Les autoritats van a la seua, de vegades pots pensar que com no som del mateix fil te poden ajudar mes o manco pero la realitat es que a dia de hui no nos han influenciat de manera negativa en el nostre treball i per eixe costat no podem queixar-nos.

           ACNV.- ¿Conteu en  alguna subvencio o veent el panorama es missio impossible? 

           Fran.- Es un tema del que no estem massa informats, ara mateixa el presupost que disponem ix de les quotes dels socis i donacions d'alguns simpatisants, de les administracions no esperem molt aixina que nomes els demanem que nos cedixquen locals municipals per a fer actes i poquet mes. 

            ACNV.- Heu escomençat un cami dur i dificil, ¿des de que haveu pres este cami, se vos apunta la gent? 

            Fran.- Puix alguns s'han apuntat, pero com tota faena nova costa de fer i de ser recompensada. 

            ACNV.- Una de les iniciatives fon demanar que l'Ajuntament de Denia, netege i cuide el bust que el vostre referent te en Denia. ¿Cóm va el tema, la gent vos fa cas i s'anima a firmar? 

            Fran.- Just la semana passada els servicis municipals de Denia netejaren el bust de Roc Chabàs, era un objectiu ambicios per a nosatres puix feya molt que estava en un estat deplorable i volguerem que la gent es bolcara en nosatres per a fer la peticio, aprofite en nom de l'associacio per a donar les gracies a tots i totes els que nos ajudaren en esta mampresa i en especial a ACNV per adherir-se a la nostra peticio i junts fer-la mes forta si cap.  

            ACNV.- El mon cultural valencià es complicat. ¿Cóm es la vostra relacio en les atres associacions? 

            Fran.- A mi personalment m'agrada anar de cara, no puc parlar per tots els membres pero intentem ser lo mes clars possibles perque a dia de hui tot es mira en lupa.  

            Volem i tenim grans relacions en algunes associacions perque nos havem fixat en ells per a marcar un full de ruta, en uns atres igual no tenim tant perque no hem tingut l'oportunitat de passar mes temps junts. L'idea es portar-se be en tots i que un dia pogam fer un gran manifests per la llengua i la cultura valencianes.  

            ACNV.- Encara que esteu en Denia, ¿tambe tracteu temes del nostre Regne? 

            Fran.- Clar que si, ¿es que no estem dins del Regne? A dia de hui havem portat a gent de molt de nom a presentar els seus treballs o fer conferencies sobre historia i cultura del Regne de Valencia. 

            ACNV.- ¿Haveu pensat en fer actes en uns atres pobles / ciutats de La Marina? 

            Fran.- Si, tenim molts proyectes, u d'ells es recorrer tota la comarca, poble per poble camara en ma i fer videorreportages de l'historia de cadascu d'ells.  

            ACNV.- ¿Penseu que les associacions haurien de juntar-se i coordinar els actes i moviments que fan?, pareix que no estan molt coordinades. 

            Fran.- Si, es totalment necessari tindre una coordinadora d'associacions, no cal fer-la nova si no que alguna gran associacio o ent (¿cal que done noms?) tirara del carro i tots anarem de la ma en ells. No nos podem permetre seguir cadascu a la d'ell ni un dia mes i aprofitare per a dir que s'ha d'eixir del Cap i Casal, que el valencianisme porta massa anys associat a la dreta, al capitalisme i aixo no es cert perque el valencianisme es tot, dreta, esquerra i centre i mentres tots nos quedem en el Cap i Casal, el pancatalanisme tan associat a l'esquerra arrasa en els pobles, sobretot en els poblets a on la gent encara ama i cuida la terra, eixa gent l'havem perduda i no tenien que haver deixat mai de ser valencianistes, es un erro del que tardarem en recuperar-nos.  

            ACNV.- I sobre la politica,  penseu que els partits valencianistes, ¿havien d'assentar-se en una taula i pensar un poc mes en el valencianisme i no en quí la te mes llarga o quí es mes bonico o gracios? 

            Fran.- Aço no hauria de ser una qüestio sino una obligacio, ixcà aplegue el dia en que gent completament desinteressada ocupe els principals llocs en els caps dels partits politics valencianistes perque es l'unica manera en que treballaran per Valencia i els valencians i valencianes.   

            ACNV.- Accio Nacionalista Valenciana mai s'ha presentat a soles a unes eleccions, sempre que ho hem fet, ha segut en coalicio. ¿No penseu, que es el moment d'assentar-se tots i tirar del carro, siga en coalicio, en plataforma i qui no vullga sumar dir-ho en public, la gent te dret a saber quí es quí, el dret a l'informacio i la llibertat d'expressio està conculcant-se, aixina que tot el mon sapia quí nomes vol figurar? 

            Fran.- Si, els politics valencianistes Haurien de treballar tots a una i sobretot parlar clar i anar de front, la societat valenciana te dret a saber a quí vota en eleccions.  

            ACNV.- ¿Qué vos pareix el manifest que va fer ACNV per a favorir l'unitat d'accio politica i afirmar que el PP no nos representa?, ¿tan dificil es d'acceptar aço que hauria de ser basic?, ¿quíns interessos s'oculten darrere dels que no volen firmar aço? 

            Fran.- Es un bon començament per a una coalicio o treball en comu, de fet la nostra associacio es va adherir al manifest, com he comentat ans es primordial que la politica valencianista treballe junta en favor de la cultura valenciana, ixcà aplegue el dia en que tingam una gran coordinadora valencianista i que tots els partits valencianistes estiguen ajudant-nos a fer politica cultural i no politica partidista.  

            No se quín tipo d'interes se pot amagar darrere d'algu que no vullga formar part d'esta unio valencianista, pero suponc que sera algu que està mes en favor de la seua conveniencia que la de tots els valencians.   

            ACNV.- ¿Qué vos pareix el treball que fa ACNV? 

            Fran.- Gracies pel gran treball que feu en ACNV, sempre incansables i en favor de la cultura valenciana, ixcà aplegue el dia en que pogau recuperar la força politica pero encara aixina vos pregaria que no deixareu la llabor cultural.   

            ACNV.- Gracies per acceptar l'entrevista. 

            Fran.- Un abraç. 

 

            Image: Fran de la Roc Chabàs de Denia, Roch Chabàs.

 

J. Mir
ACNV