ENTREVISTA A JOAN IGNACI CULLA (i II) / per F. X. Mir

12/12/2020

            -¿Qué opines de la gent que va de "valencianista", pero se dedica a obrir-li portes al pancatalanisme a través de la tercera via?, ¿penses que es un destrellat?
            Te dic lo mateix que els digui als que en els anys 80 o 90 (no m'enrecorde) organisaren un acte en el Rialto que tenia com fi la 'tercera via' i me negui a acceptar-la i a firmar-la perque, com els comenti als organisadors, alguns d'ells hui en l'AVL, yo nomes crec en una via: la valenciana. No hi ha terceres, ni quartes, ni quintes, ni res; nomes hi ha una, la nostra, la valenciana.
            -¿Per qué creus que els valencians patim tant d’autoodi?
            Pels molts interessos que s'amaguen darrere d'aixo. Sempre dic, i mantinc, que als valencians nos ha fet bascular entre el centralisme i el catalanisme, per a que no prosperara el valencianisme. Nos han induit per a que triem entre eixes dos opcions. En aço conseguixen que els valencians sigam no ya muts, sino invisibles. Politicament depenem de Madrit i culturalment de Catalunya. Nos suplanten nostra llengua i cultura, i no passa res. Nos lleven el sistema financer i venen el Banc de Valencia per 1€, i no passa res. Som la pijor Comunitat finançada, i no passa res. Se carreguen la recuperacio del dret cvil valencià, i no passa res....
            Es en l'unica comunitat d'Espanya a on llunt de ‘vanagloriarse’ de la seua personalitat, se subvenciona per a que renegats la traïcionen.
            Pero l'autoodi no funcionaria si els valencians despertem i diem ¡PROU!
            -¿Cóm vixqueres la divisio provocada per Enric Esteve de LRP en apoyar a Eduardo Zaplana com el gran valencianiste que necessitavem?
            Com saps he segut molt beligerant en Esteve per no entendre com posava una entitat centenaria, un de nostres referents del valencianisme, en mans dels que l'havien traïcionat. Perque si Zaplana fon el que enganyà als valencians creant un ent per a vendre nostra llengua valenciana a l'Institut d’Estudis Catalans (ICE), com fon l'AVL; fon Camps el que la blindà i ha perpetuat, en ranc oficial, la traïcio. El president de Lo Rat Penat, llunt de desemmaixquerar a estos renegats, els rebia en estora roja permetent-los que inauguraren la nova seu 356 voltes per a vendre el seu fals valencianisme i eixir en la foto.  
            -¿Qué penses de l'accentuacio convergent de la RACV en la AVLl que aprovaren en 2003?
            Crec que fon una gran equivocacio perque no era ninguna demanda de les entitats culturals, autentiques responsables de donar a coneixer la normativa. Llunt de ser consensuades, com les anteriors, creà una cisma en el valencianisme. Quedaren relegats valencianistes historics com: Chimo Lanuza, Toni Fontelles, Manolo Gimeno, Giner.., autentics experts per a codificar la llengua. Molts dels que posaren tot l'esforç en la Seccio per a 'creuar ponts' hui estan a sou de la ben pagada AVL. Hi ha varis articuls sobre este tema en el llibre.
            Per una atra part, crec que s'impon, com dic tambe en un articul, un pacte per l'unitat normativa. No podem donar l'image de divisio entre nosatres. Aço nos debilita front al catalanisme.
            Crec que sería necessari convocar el 3er Congres de la Llengua valenciana, favorit per la RACV, a on se forjaren les aliances necessaries per a, des del concens i des de l'investigacio de tots els tecnics, adaptar la normativa a les necessitats per al futur.  
            -¿Cóm valores l'activitat de l'Institut d'Estudis Valencians?
            Magnifica, extraordinaria. Crec que la colaboracio que està fent en el GAV impartint els cursos de Llengua valenciana, ademes d'una necessitat, es un gran encert.
            -¿Per qué creus que hi ha gent que preferix ser catalans de segona categoria a valencians de primera, que son capaços de renunciar a lo seu per a seguir ad uns atres?
            Perque tenen un gran complex d'inferioritat.
            -¿Qué penses de la faena que fa ACNV, tant en el camp cultural com en les nostres propostes politiques o colaboracions en plataformes com Encontre?
            Tot lo que siga fer valencianisme, no soles es important, es essencial. A través de Encontre s'estan donant iniciatives i propostes a nivell local, en diversos ajuntaments, que d'una atra forma no s'efectuarien. ¡Molt positiu!
            -Nosatres creguem que el valencianiste ha de ser nacionaliste per a sentir-se orgullos de ser valencià llunt d'identitats alienes. ¿No creus que el valencianisme ha de donar un pas mes alla, abandonar el regionalisme i apostar pel nacionalisme per a ser creibles i conseguir la coherencia?
            Yo soc nacionaliste, lo que no vol dir que siga separatiste. El centralisme ha fet de la paraula 'nacionaliste' una cosa pijorativa, quan son ells els mes 'nacionalistes'.
            Hui en un mon tan global, no te cabuda l’independentisme. Pero tampoc que per ser fidels i lleals, com sempre hem segut els valencians, nos prenguen per panolis i maxime quan veem que aquells que fan de l'independentisme la seua ensenya, son els que mes se beneficien de l'estat a costa d'aquells que seguixen cantant 'Per a ofrenar...'.
            Des del meu punt de vista devem dee ser lleals, pero devem d'exigir reciprocitat i justicia. Els valencians no podem admetre mes ser sempre la moneda de canvi de politics sense escrupols i d'interesses obscurs d'uns i atres. Pero aço, mai se conseguirà si els valencians no recuperem la conciencia i consciencia de poble.
            -Per acabar, nosatres no anem a baixar el braços pero, ¿creus que podrem alçar el cap algun dia els valencianistes?
            Els valencians devem i hem d'anar en el cap molt alt. Tenim una historia que no nomes ha segut l'enveja d'Espanya, sino d'Europa. Potser eixe siga un de nostres grans problemes ya que atres se tenen que apropiar de la nostra per a poder presentar alguna cosa de lo que ells carixen.
            Pero per a que no conseguixquen que ajoquem el bascoll, devem de reivindicar el nostre llegat. Si no escrivim nosatres nostra historia, vindran atres, com ya succeix ara, que nos la reescriguen. ¡I nosatres tindrem la culpa! El titul d'este llibre es un crit a l'esperança 'Valencià, desperta'. Despertem d'una volta i sentim-nos orgullosos de ser i sentir-mos valencians.
            Moltes gracies, companyo, des de ACNV els convidem a que compren este magnific llibre. El millor regal junts als de Manolo Gimeno i Toni Fontelles. ¡Consumim productes valencians!

Image: elespanol.com

F.X.Mir