La finançacio dels valencians (III) / J. Masia

5/3/2015

La nostra nacio te un deute acumulat del quasi 36 % del seu Producte Interior Brut (PIB), vora 35.000 millons, son els mes endeutats d'Espanya en termens relatius (deute/PIB) i els segons en termens absoluts (contemplant a soles el deute). En rao els del PP diuen que Rita ha deixat la ciutat molt bonica... a vore quàn la paguem. ¿S'enrecorden tambe dels forats dels sistema financer, el cas Fira Valencia, l'Aeroport de Castello, la Formula 1, EMARSA, la Ciutat de la Llum, Noos, Gürtel, etc? L'elit extractiva ha vixcut per damunt de les seues possibilitats perque s'ha omplit les boljaques en diners dels ciutadans i han deixat a la vaca seca com una pansa.

Catalunya te un deute/PIB de 29,9 %, menys que nosatres, pero es el major deute d'Espanya, 57.146 millons. ¿Hauran estat governats estos dos territoris durant una llarga temporada per la dreta? Podem afegir si volen Madrit -cap d'ells governats per rojos terroristes bolivarians-.

Els nostres gasts per interessos dels credits que hem demanat son de vora 1.000 millons anuals. La nostra finançacio per capita (per persona) ha segut inferior a la mija espanyola (entre un 7-9% anual menys). ¡Fa mes de 10 anys que som els ultims de Filipines! Si reberem lo mateix que la mija espanyola serien 1.000 millons anuals mes. Si de l'Estat obtinguerem una finançacio igual que la mija espanyola, serien 205 euros mes anuals per habitant (1.000 millons adicionals) ¡Quasi res porta el diari! Si perceberem com la mija, practicament no tindriem cap deficit i si ingressarem com la quarta autonomia mes poblada tindriem superavit. El sistema es tan nefast i illogic que a soles rebent com la mija espanyola, no com la quarta autonomia que som, estariem molt millor, inclus renunciant al quart lloc que nos pertoca per poblacio.

El nostre deficit estava assegurat, en menys finançacio i volent mantindre un servicis socials com la mija, endeutar-se era l'unica opcio, este model de finançacio nos fa captius del sistema bancari i els fondos d'inversio (Montoro com no hem complit en el deficit de 2013, encara que hem fet un gran esforç, obliga a reduir enguany 1.000 millons de gasts).

Els sistemes de finançacio del PP i del PSOE han creat un deute historic de l'Estat en la nostra nacio de 13.500 millons d'euros -ho demostrà l'informe que les Corts Valencianes encomanaren a un grup d'experts (Rafael Beneyto, José Ismael Fernández, Francisco Pérez, José Antonio Pérez, Vicent Peiro i Vicent Cucarella)-. Este ultim autor, en unes atres variables mes favorables als interessos centralistes, el reduix a 11.601 millons (sería l'equivalent a 30 hospitals com La Fe, 4.000 coleges o 30 Palaus de l'Opera de Santiago Calatrava). Peccata minuta.

Quan els sumissos i les geishes del PP veren la sifra, en la boqueta chiconina, han dit que no es el moment de demanar res, deixant la reivindicacio a tots els atres partits politics -avise: mai sera el moment-. El govern valencià del PP, en lloc de demanar lo que es just preferixen retallar injustament fent patir sempre als sectors mes desfavorits, son obedients i retallen les prestacions i els servicis publics, aixina demostren qué es lo que mes els importa.

Tenim un deficit estructural primari que significa que els nostres ingressos son menors que els nostres gasts. Sino reclamem el deute historic, a soles tenim dos opcions: 1) aumentem els ingressos fiscalment o 2) reduim els gasts (retalls), aço implicaria duplicar el temps d'espera en les urgencies sanitaries per eixemple -si ad algu li agrada ya sap qué votar-. Estem intervenguts pel govern d'Espanya, perque en les circumstancies en que han deixat a la nostra nacio, quebra tecnica pero molt bonica, no nos presta ningu, el bono de la Generalitat te la categoria de fem.

No se si se capta l'importancia de lo que dic, mes clar, anem a viure pijor. Pero l'Estat no content en este deute historic, nos servix diners a través del Fondo de Liquidea Autonomica i del pagament a proveïdors (est ultim volien fer-lo desapareixer enguany), son prestams -no regals- i per tant nos obligaran a tornar-los en interessos (a no ser que -com pareix- nos els eximirà en l'any electoral Montoro). O canviem el model o no eixim mai, sempre quedarà acceptar la sumissio, destroçar l'esperança en un futur millor i votar al PP o al PSOE. Els nostres diners han anat a unes atres comunitats per a compensar desequilibris i pobrea, ara toca demanar l'ajuda que sempre hem prestat, ara toca la solidaritat en nosatres, pero no la rebem, ni els nostres politics es plantegen exigir-la. Ya fa temps que no ofrene noves glories a Espanya ¿per qué has de fer-ho si te tracten com a un gos? L'informe de les Corts propon que ha d'haver un canvi de model. Este text arreplega com el d'Ángel de la Fuente que no existix cap criteri objectiu, racional o llogic que explique l'infrafinançacio de la nostra nacio, per lo tant, podem concloure que en els sistemes o models de finançacio, elaborats pels partits centralistes, han hagut una premeditacio, alevosia i nocturnitat, tots ells criteris agravants de la conducta delictiva, per a perjudicar a la nostra nacio.

Molts s'han passat d'ofrenar quan tocava demanar justicia per a tots els valencians.

Image: hicidido.uv.es

J. Masia