La vacunacio, l'abus de poder i l'ineficiencia empresarial (I) / per J. Masia

5/2/2021

            A molts els pareixien casos aïllats, mentres que per a mi, des del minut u, era una conducta immoral que no tenía justificacio. Si no som estrictes se'ns menjaran pels garrons. Mes encara quan crec que un politic, un fiscal, un bisbe, un sindicaliste o un militar han de donar eixemple. Pazos en la pelicula Airbag nos alertà: "lo importante es el concepto" i es que confondre servidor en servir-se resulta ser mes habitual de lo que m'agradaria. De moment, tenim casos de quasi tots els partits politics, prenguen nota quan vagen a votar perque si no ho fan es que son lo mateixet.
            Que la conducta dels pocavergonya que es colen no estiga tipificada en el codic penal o administratiu no lleva per a demanar, com ya han fet, responsabilitats politiques, alguns consellers i el JEMAD ya han cessat. Vinc demanant fa temps que es fera un reglament en sancions mes potents per atentar contra la salut publica, ya podem afegir-ne una atra: l'abus de poder o utilisar la coneguda prevaricacio per a que no se n'ixquen de rosetes estos egoistes que formen part d'una classe o colectiu –tambe han aparegut sanitaris jubilats– que te acces a posar-se la vacuna botant-se l'orde protocolari.
            Els desficacis
            Resulta desolador que moltes comunitats autonomes no hagen comprat les aixeringues que extrauen una dosis adicional. Les autoritats europees es queixen que les oligopoliques farmaceutiques incomplixen el contracte per a enviar les dosis pactades, per aço, els exigixen saber el perqué d'esta ruptura de stock, a quí li les han enviades quàn i cóm. Tenen l'intuicio de que estan venent al millor postor (Israel, Anglaterra, EEUU), de fet, els que mes paguen per les dosis son els que estan mes vacunats, ¡vixca el lliure mercat! ¿A ón estan els neolliberals de la colaboracio publicoprivada que no acusen als que desprovisionen? El ministre de Sanitat alema anuncia una escasesa per a 10 semanes (Telediari TVE, 28-1-2021)
            Els mentirosos apliquen una tecnica de desinformacio que es l'eliminacio de l'agent, del causant, al mateix temps que desvien l'atencio, ¡doblet! Els ho dire: els unics responsables son les empreses farmaceutiques, demanen responsabilitats ad elles i no utilisen l'enganyifa de la propaganda contra el govern.
            Hi ha un erro molt comu del mercat que es l'asimetria d'informacio. Pfizer nos conta: "El imprevisto es consecuencia de la renovación de una de las plantas de fabricación más importantes de Pfizer, con el objetivo de aumentar la producción" (Economiadigital, 18-1-2021). ¿No ho sabia quàn firmà el contracte? AstraZeneca recorre a una atra explicacio surrealista d'ineficiencia empresarial, els problemes productius que la fan passar de 80 millons de dosis a 30 (les sifres han anat variant), la rao: "Si bien no hay un retraso programado para el inicio de los envíos de nuestra vacuna en caso de que recibamos la aprobación en Europa, los volúmenes iniciales serán más bajos de lo previsto originalmente debido a la reducción de los rendimientos en un sitio de fabricación dentro de nuestra cadena de suministro europea" (CNN, 26-1-2021). Aço no s'ho creu ningu. Pero de sobte, previa reprimenda de l'UE, s'obrà el milacre: el lloc podra multiplicar del no res a vials, segons ells, molts mes dels prevists, aço si que es eficiencia i tot gracies a la 'regulacio' publica. Europa diu que vol saber mes i yo tambe.
            Els recorde que ignoravem exactament baix quínes condicions es firmaren, al remat, s'ha publicat incomplet per la pressio popular, pero de moment, sabem que prefinançarem la produccio, es dir, que la cacarejada eficiencia empresarial –fabricar a perdues– no existi perque els governs estaven darrere insuflant diners publics per a tindre les vacunes lo abans possible, ¡aço si que es eficiencia! Pero del mercat autorregulable, l'eficiencia empresarial o de la temuda intervencio estatal no he sentit dir res, que s'ho apunten els neolliberals. Ademes, les farmaceutiques tenen una exencio de responsabilitat en els efectes del medicament, ¡ho pagariem tots nosatres! Els que no volen la regulacio estatal ben be que s'aprofiten d'ella. Que s'ho apunten els muts neolliberals.      
Imagens: Pixabay (Germany, Niek Verlaan)

J.Masia