Premis Jaume I, "l'investigacio es el futur"

27/11/2014

L'investigacio com a "locomotora per a fer alvançar al mon". Els guardonats en els Jaume I reclamen que es preserve la finançacio per a la ciencia. Els guardonats en els Premis Rei Jaume I 2014 han destacat el paper de l'investigacio com a "locomotora" per a fer "alvançar al mon" i han demanat per aixo que la seua finançacio "s'ha de preservar".

Aixina ho han expressat, en nom de tots els distinguits, la Premi Rei Jaume I d'Investigacio Medica 2014, la doctora en Farmacia Lina Badimón, directora del Centre d'Insvestigacio Cardiovascular de Barcelona, que ha assegurat que "la passio pel coneiximent es el millor llegat" que es pot deixar "a les generacions futures".

Badimón s'ha expressat d'esta manera en l'acte d'entrega dels Premis Rei Jaume I 2014, un acte celebrat en la Llonja de Valencia que ha presidit la Reina Na Sofia, junt al president de la Generalitat, Alberto Fabra; l'alcaldesa d'esta ciutat, Rita Barberá; la secretaria d'Estat d'investigacio, Desenroll i innovacio, Carmen Vela i el president d'Eixecutiu dels guardons, Santiago Grisolia, entre unes atres personalitats.

Lina Badimón ha indicat que rebre un Jaume I supon "un gran honor" i "una espenta" per al "treball diari" que desenrollen els qui se dediquen a l'investigacio i a la ciencia, al temps que ha apuntat la "dedicacio", el "estudi" i la "preseverancia" que requerix esta llabor.

En este sentit, la doctora en Farmacia ha apuntat que "l'excelencia" d'eixe "treball diari" es "la roda que mou l'alvanç de la societat i garantia de futur" en "un mon canviant" i ha instat a fomentar "la cultura de l'esforç" i la vocacio per estudiar i treballar per a "conseguir lo que encara no sabem".

Al voltant de la necessitat d'agilisar l'inversio, el premi Jaume I d'Investigacio Basica, Angel Rubio, ha afirmat que el problema "no es la fugida de cervells, sino que s'han tallat els mecanismes per a atraure als millors, que poden ser els qui s'han anat, o uns atres",

Tambe el premi de Noves Tecnologies, Xavier García Martínez, ha llamentat que l'Administracio haja donat l'esquena a l'investigacio tant en inversio directa com en retall de beques, i ha advertit: "El discurs ya està de mes, tots sabem que s'ha de fer mes eixercici per a perdre pes; el repte es fer-ho".

El guardonat en la modalitat d'Economia, Enrique Sentana, ha advertit del risc que patix Espanya de "perdre el tren" si no invertix en investigacio, perque hi ha països del voltant que porten temps dedicant recursos a formacio.

Per la seua part, el premi al Mamprenedor, José Vicente Tomás, ha animat als jovens "a no tindre por, a lluitar per a crear el seu propi lloc de treball, empreses i ilusions" perque "el salari i el treball no baixen del cel".

Pedro Jordano (Proteccio del Mig Ambient) ha afirmat que els biolecs de la conservacio son "conscients de que han botat les alarmes" i de que la situacio de conservacio de la naturalea es "molt preocupant".

El tambe doctor en Biologia i professor d'Investigacio del CSIC ha insistit en que quan es parla de biodiversitat se sol pensar en el numero d'especies, pero no hi ha cap que no interaccione en una atra i aixo es lo que li "interessa: cóm els ecosistemes depenen d'eixes interaccions".

Accio Nacionalista Valenciana es conscient de que sense inversio en investigacio no hi ha futur. Instem al Govern i a les autoritats competents per a que prenguen nota de les reivindicacions dels investigadors. Denunciem que es un acte d'hipocresia el premiar l'activitat dels investigadors i al temps deixar-los sense finançacio. La dotacio de beques, i fondos per a finançar les investigacions ha de ser una tarea prioritaria per a garantisar: el benestar futur, la competitivitat i la capacitat d'innovacio i millora. Des d'Accio Nacionalista Valenciana nos comprometem a potenciar i promoure l'investigacio i la formacio per a evitar que la nacio valenciana es quede arrere en el mon de la ciencia i les tecnologies.

http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2014/11/25/54747ae0268e3e80198b4574.html