Quan una foguera en el Micalet alertava d'atacs pirates

15/8/2016

Reconstruccio del Micalet com a torre de vigilancia

            La foguera s'encenia a 50 metros d'alçada tres voltes al dia en senyal de normalitat pero dos focs al mateix temps indicaven que els pirates havien desembarcat.
            La torre del Micalet de la Catedral de Valencia fon utilisada per a alertar a la poblacio del desembarc de pirates per mig de l'encesa de fogueres en lo alt de la seua terraça. La decisio de fer-ho, compli el passat dumenge, 14 d'agost, 500 anys.

            Segons han informat fonts de l'Arquebisbat, els Jurats, orgue eixecutiu suprem del govern de la ciutat de Valencia entre els sigles XIII i XVIII, establiren el 14 d'agost de 1516 que s'encenguera una foguera, en lo alt de la torre del Micalet de la Seu, per a anunciar l'aplegada de naus pirates.
            La foguera del Micalet s'encenia a 50 metros d'alçada tres voltes al dia: a trenc d'alba, al migdia i a boqueta nit, com a senyal de normalitat en la costa, segons ha indicat Francesc Llop, president de l'Associacio Campaners de la Catedral.

Francesc Llop en el claustre de St Miquel i els Reis

            "Quan la foguera s'encenia a deshores anunciava perill, si encenien dos fogueres al mateix temps en lo alt de la torre volia dir que els pirates havien desembarcat i si llançaven el foc cap a terra era perque la ciutat estava ya rodejada", ha afegit.

            L'encarregat de realisar estes fogueres era el campaner de la Catedral i s'estigueren realisant de manera habitual fins a finals del sigle XVIII, quan les incursions de pirates berberiscs començaren a minvar.
            D'esta manera, el Micalet, ademes de ser la torre campanar de la Seu, fea la funcio d'una torre de guaita mes, com les que a lo llarc de la costa valenciana alertaven del perill de saquejos pirates.
            "Quan una nau s'acostava ad alguna localitat se fea una cadena de fogueres en totes les torres de la costa fins a que aplegava a la torre del Micalet" en Valencia.
            Recuperant en esta tradicio, l'ultim campaner que vixque en la Catedral, Mariano Folch, tambe encenia una chicoteta foguera de modo simbolic per a recordar esta tradicio de 1855 a 1915, any en que mori.

 

 *********

            Actualment, de seguir eixa tradicio, deuria d'estar encesa tot lo dia degut al saqueig constant a que nos te somesos tant el PP com Compromís. 

 

Transcripcio articul Levante-EMV (13-08-2016)

imagens: Accio Nacionalista Valenciana (capçalera)
              
periodistadigital.com (Francesc Llop)