Catalunya: el mort viu (i II) / Toni Fontelles.

30/5/2024

El canvi de cicle conservador

El PP pot estar content pels excelents resultats del que no volien que fora el seu candidat Alejandro Fernández: s’ha menjat el sis diputats de Ciudadanos de 2021 i ademes n’ha tret uns atres sis. L’amargor es que pensava postrar-se a Vox i no li ha fet aire, perque estos mantenen els escans anteriors pero aumenten en vots. Hi ha hagut una movilisacio singular de la dreta espanyola en Catalunya.

L’oposta interpretacio feta des de Catalunya: hem derrotat l’independentisme, o des de Madrit: l’independentisme continúa ben viu, respon a les necessitats electorals locals o estatals dels respectius liders. Ni una cosa es del tot certa ni l’atra tampoc.

El fugat, millor que mai

Sens aplegar a les cotes de l’antiga Convergència i Unió, el candidat de Junts Carles Puigdemont, que (pendent de l’actuacio dels juges) pronte podria vore’s lliure dels juïns, ha aumentat la representacio de diputats i s’ha convertit en el referent del separatisme catala, perque una part de l’electorat d’ERC i de la CUP els ha preferit ad ells. Està clar que aço li servirà a Puigdemont per a apretar un poc prou, mes, i erosionar el govern central de coalicio. Podra escorrer-lo o fer-lo caure.

El futur està al girar el canto

Est es el tercer avis per a l’esquerra en general i en concret per al socialisme a pesar dels ‘bons’ resultats que ha tret en Catalunya. El primer fon Galicia i el segon, el Païs Vasc.

La situacio economica espanyola es mes que bona i si no que els ho pregunten als hostalers (sempre queixant-se i sempre ho tenen ple) i a la gent d’a peu que en quan hi havia un pontet, un aqüeducte o vacacions, omplien carreteres i ciutats. Tambe poden consultar el moviment dels aeroports espanyols, sifres de recort. La llum, algunes franges en negatiu, i lo de l’oli no te nom. Es nota que hi ha diners, diguen lo que diguen els agorers. I les previsions, de les millors d’Europa. ¿Que els llauros es queixen?, sera de vici. ¿Quànts mirem la procedencia de lo que comprem? ¡Hipocrites!

Espanya s’ha convertit casi en una excepcio europea en un govern d’esquerres (en el soport de forces de dretes com Junts o el PNV) i els que de veres manen no estan disposts a que continue. Lo que en un principi podia pareixer una exageracio sanchista, la maquina del fanc, ara no m’ho pareix i val qualsevol cosa. Un eixemple, el mateix PP que votà en 2014 en el Congres dels Diputats a favor del reconeiximent dels dos estats en Orient Proxim, ara està casi, o sens el casi, en contra, i acusen a l’eixecutiu espanyol de ser un aliat d’Hamas (ahi està la desficaciada d’Isabel Díaz Ayuso). No es cert, pero des de fa anys els experts han descobert l’enorme poder de la mentira i la desinformacio... en Estats Units feren guanyar a Donald Trump i en el Regne Unit conseguiren que abandonara l’Unio Europea.

Els mateixos o casi que aplaudixen a Trump i a Milei (el ministre Óscar Puente se’n passà, pero Milei està destronat completament) son els amiguets dels genocides d’Israel i de Putin (protector d’Iran, que ajuda a Hamas en l’aliment imprescindible de Qatar). Ya vorem qué fan quan Putin no tinga prou en Ucraïna... ¿nos salvarà la ‘comunista’ China? ¿Algu es creu que Hamas atacà a Israel de la forma que ho feu sens el beneplacit o l’espenta dels ‘peixos grossos’. No ho feu Hisbula que te mes força, diners i organisacio...

Torne al principi. ‘La morta viva’ era la llengua valenciana en la renaixença, aixina, l’independentisme catala es ‘el mort viu’.

Imagens: europapress.es, ondacero.es.