Cau Jaume "La plorona"

27/12/2014

Día de Nadal: Els experts investiguen les causes de la caiguda d'una de les campanes mes pesades del Micalet. Els voltejos manuals es realisaran a porta tancada en acabant del desprendiment de "Jaume", que es desplomà damunt de la tarima davant de varis espectadors.

No s'hague de llamentar ferits pero pogue ocorrer una catastrofe. En mayuscules. Els perits investiguen ara el motiu que originà que, el passat dia de Nadal, una de les onze campanes del Micalet, la denominada "Jaume", es desprenguera en la truja inclosa i caiguera de peu damunt de la plataforma de fusta, a pocs metros d'un grup de visitants que havien acodit a vore el tradicional volteig manual de campanes. Els assistents es quedaren de pedra, a l'igual que els tres campaners que protagonisaven el volteig manual, que encara no s'han repost del susto.

Cap s'explica lo que ha pogut ocorrer. Fonts de l'arquebisbat de Valencia asseguraren ahir que les onze campanes del Micalet (i els seus corresponents ancoraments) han segut somesos a restauracions i son revisats de manera habitual pels campaners que s'encarreguen del seu accionament. "Per raons de manteniment i de seguritat, i fins a nou avis, els voltejos de campanes es realisaran a porta tancada", assegurà ahir el president de l'associacio de Campaners de la Catedral, Francesc Llop en afegir que "hui, 'per ahir', diversos tecnics estan valorant la reparacio dels danys i la restauracio de la campana" De fet, la cambra a on es troben les onze campanes estava ahir tancada a calç i cantalls.
Ara busquen saber qué ha pogut ocorrer per a que una campana de 1.750 quilos de pes s'ixca de l'eix pareix cosa inexplicable que ha sorpres a propis i estranys. I es que es trencà tant la truja de fusta que va subjecta a la paret per varis rodaments "a bola" com les anses de bronze que servixen per a subjectar la campana i fer-la "voltejar". Cosa que no hi havia passat mai.
Segons experts consultats per Levante-EMV han pogut ocorrer dos coses: o el sistema de subjeccio contava en deficiencies o la campana en qüestio es "voltejà" a mes velocitat de la que corresponia. De fet, Vicent Mesa, integrant i fundador de l'associacio "Mestres Campaners" apuntà a la segona opcio en recalcar, aixo si, que es tracta "d'una hipotesis".
Mes rapit de lo degut
"En ocasions, quan la corda està molt prop de l'eix de rotacio es pot 'engorronar'. Aixina es com nosatres li diem a la situacio que es produïx quan la corda entra en l'eix de la campana, lo que produïx que esta es pare en sec. Per lo que he vist i escoltat, yo diria que es possible que, a l'haver-la dut mes rapit de lo que corresponia, s'haja 'engorronat'. D'esta manera, al situar-se la corda entre l'eix i el muro... al tindre tant de pes la campana i alcançar mes velocitat de la desijada... la peça s'haja eixit de lloc. La força que alcancen les campanes en el volteig es increible per aixo crec que un aument de la velocitat podria haver segut el detonant. Pero, torne a dir, es solament una hipotesis", explicà ahir Vicent Mesa.
Ara be, el "mestre campaner" Vicent Mesa llamentà lo ocorregut. "En la Guerra Civil desaparegue el 80% de les campanes de la ciutat ya que es fondiren per a realisar material belic. No obstant, les del Micalet es salvaren. Lo que no ocorregue en el 36 ha tingut que ocorrer ara. Un patrimoni tan important com este deu d'estar en mans responsables, apuntà Mesa.
I es que l'associacio "Mestres campaners" recorre la geografia valenciana per a mantindre el "volteig manual" de campanes i, de pas, realisa el manteniment dels campanaris. Concert i revisio de les instalacions, debades. "Quan nosatres anem a tocar sempre revisem els sistemes de subjeccio i tota l'instalacio del campanari. Per seguritat. El risc es real... mira sino lo que acaba de passar en la mateixa Catedral de Valencia. I no sería la primera volta que anem a tocar ad algun lloc i li diem al retor que cride a l'empresa pertinent o retire una campana determinada que deu de ser restaurada", explicà ahir Mesa, "campaner" de l'iglesia de Sant Valero per mes de 20 anys, entre unes atres.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alguns li donaran a la caiguda de "Jaume" un sentit premonitori. "La plorona" ha donat molt que parlar. Ha fet molt de soroll en la seua eixida de to i caiguda. Per sort no ha fet tant de mal com podria, sent "Jaume" la mes perjudicada. I per lo que apunten els tecnics tot es deu a que la velocitat de "Jaume" no era l'adequada, la qual cosa unicament pot conduir al desastre. A vore si ara, els campaners encarregats, no porten a "Jaume", "La plorona" novament a perdre el control.

http://www.levante-emv.com/valencia/2014/12/27/expertos-investigan-causas-caida-campanas/1206013.html