De 1265 a 2014, 749 anys de valencianitat dels ilicitans/Josep Rico

21/11/2014

Hui, dia 20 de novembre, fa 749 anys que la ciutat ilicitana islamica d’Ils passà de ser mussulmana a ser cristiana i…valenciana. El rei aragones Jaume I conquestà tal dia com hui, en 1265, la vila ilicitana i entrà en ella triumfalment. S’obri aixina una nova pagina de la nostra historia local inaugurant-se la nova era de l’Edat Mija en que el temps deixà de medir-se pel comput mahometà de l’Hegira i per tant s’inicià el proces de cristianitat de la vila ilicitana i començà l’integracio de la ciutat en la Corona d’Arago i per tant en lo Regne de Valencia. Ressumidament: els ilicitans d’aquella epoca (majorment mussulmans, judeus i una minoria descendent d’hispanovisigots) passaren a ser tambe valencians i des del punt de vista religios i governatiu el control, la dominacio, propietat o poder de la vila deixaren de ser musulmans per a ser cristians i aragonesos encara que al poc Jaume I per raons d’un pacte es va vore obligat a cedir la vila ilicitana a Castella. Posteriorment, el seu net, Jaume II, en 1305 recuperà  definitivamente la ciutat per a la Corona d’Arago i per tant la reintegra definitivament al Regne de Valencia, gracies al “Tractat de Elig”. Es una pena, una llastima que esta data, esta efemeride, continue oblidada i sense celebrar-se publica i oficialment (excepte que es referida durant l’acte del 9 d’octubre en el Palau d’Altamira, i poc mes). Es trist que els ilicitans, l'immensa majoria desconega esta data i no sapia la gran importancia i l'enorme influencia i les conseqüencies que aquella conquesta de la ciutat per Jaume I varen tindre i que arriben a l’actualitat: hui no seriem valencians sense aquell 20 de novembre de 1265.

L’ofrena floral que l’entitat ilicitanista-valencianista local Grup Cultural Ilicità Tonico Sansano (que tinc l’honor de presidir) va fer l’any passat davant del bust del rei valencià en el parc del seu nom junt a Candalix, es farà a partir d’ara cada dos anys.  L’any que ve es complirà el 750 aniversari. Numero redonet i que es propens a ser celebrat com cal, com Deu mana. (No es lo mateix commemorar un 749 que un 750 aniversari).

Pareix ser que l’Ajuntament prepara una serie d’actes oficials (a l’igual que feren les Corts Valencianes i el Consell quan es va complir el 750 aniversari de la conquesta de la ciutat de Valencia o 9 d’octubre). La nostra entitat, el Grup Cultural Ilicità Tonico Sansano, demana colaborar en tals actes. I es important perque els ilicitans tenim en el 20 de novembre el nostre local i particular o propi ‘9 d’octubre’. ¡Vixca el 20 de novembre de 1265! ¡Vixca el Rei Jaume I! ¡Els ilicitans tambe som valencians! ¡El sur tambe existix!

http://elchenews.es/2014/opinion/de-1265-2014-749-anys-de-valencianitat-dels-ilicitans/