El «mal dels valencians» (I) / per Antoni Fontelles

17/12/2019

             Seguint un poc les rets socials he comprovat que la gent es mou (i vos mou als que esteu revolant per ahi) perque una fruitera de Picassent es negue a vendre taronges si no son d’aci... i la pregunta sorgix immediatament: ¿es que algu dels que alaba la conducta mira la procedencia quan en compra en el supermercat? (yo ho faç habitualment).

             Es motiu de certa ‘enveja sana’ que una agrupacio d’electors com Teruel Existe, casi de la nit al mati, haja tret un diputat al Congres en les eleccions del passat 10N... i mentres, nosatres protestem perque no sabem a quí donar la papereta, pero (independent de que siga millor o pijor lo que hi ha), ¿hem votat sincerament als que, chicotets, pretenen defendre esta terra?, perque comparats els resultats de les anteriors generals en estes ultimes (v. “De mal en pijor” I, II i III, publicats aci els passats 13, 14 i 15 de novembre)... han perdut sufragis... ¿no sera que o nos quedem en casa o nos n’anem corrent corrent als que nos van a ‘salvar’ del catalanisme? Aixina, mai aplegarém a res.

             Es causa de rebelio general que el Vilarreal faça catalanisme en una de les seues campanyes (com denuncià M. Gimeno en esta uep en l’articul “¿Endavant? Villarreal C. F.”, el 19-7-2019). El Valencia CF i el Llevant UD ya fa temps que s’apuntaren tambe a la moda idiomatica de l’oficialisme... ¡pero porten la Senyera!... ya.

             Nos indignem justament quan els partits (PSOE, Compromís, Podemos i PP) fan catalanisme, pero hauriem de cridar tambe ben fort contra els centralistes Ciudadanos i Vox que votaren, en les Corts, contra la recuperacio del dret foral valencià, ¡senyors! ¿Estos nos prometien defendre’ns del pancatalanisme? Ho aclarixc, per si encara queden ‘inocents’, han de saber totes i tots que si ‘nos defenen del pancatalanisme’ no es per valencianitat, sino perque son profundament i nacionalment espanyolistes... crec que ho hem de dir clar i ras... ¿quín mal els feya o els fa el dret civil valencià?

             Pero callem quan el Valencia CF (un negoci privat i lluntà des de fa anys, perque molts ho permeteren i dic be ‘permeteren’, yo no estic ahi), acacha el cap (per motius economics), sense dignitat, i hauria de disputar la final de la Supercopa en Arabia Saudita contra el Barcelona, per una decisio economica del president de la Real Federación Española de Fútbol, Luis Rubiales, en l’afegit de que tambe la jugaran Real Madrid i Atlético de Madrid. A banda de J. Masia aci (“El Valencia CF i la seua gestio”, 18-11-2019) i de Paco Nadal en Levante-EMV, ¿algu s’ha preguntat per esta anomala i caciquil actuacio?, ¿per qué s’han inclos estos dos equips i no uns atres?, ¿encara estem en l’epoca centralista que alguns creïem superada?, si la final la jugaren per ‘llei’ el Real Madrid i l’Atlético de Madrid ¿haurien cridat al Valencia o al Llevant o al Vilarreal?. Ho afirme, no. Es una sotil pero indubtable discriminacio derivada del poder... que acceptem, com a molt, en una alçada de muscles o en un ¿qué li anem a fer? Per a anar corrent, els que puguen, a comprar entrades per al partit... ¿I si cap aficionat n’adquirira? Ya me conec les excuses-justificacions...

Image: Wikipedia-Joanbanjo

Antoni Fontelles