El Ministeri de Foment exclou als valencians dels plans d'actuacio eropeus en el Corredor Mediterraneu

2/10/2016

            En la trobada al voltant del Corredor que tindra lloc la proxima semana, els estats membres treballaran un nou document focalisant els accessos a les grans ciutats europees per les que transcorre el traçat.

            La proposta espanyola no inclou cap proyecte especific per a Valencia, a banda dels accessos ferroviaris al port, el cost del qual s'ha assumit per l'Autoritat Portuaria. El govern deixa sense solucions al Cap i Casal, pero si contempla un tunel d'alta velocitat entre Chamartin i Atocha, per al que ya s'estan rebent fondos comunitaris assignats a ¡l'Eix Mediterraneu!.  L'omissio d'un proyecte especific per al territori valencià supon tancar les portes a la possibilitat d'arreplegar ajudes comunitaries per a la seua finançacio.

            En l'any 2003 el Govern central susbcrivi un acort en la Generalitat valenciana i en l'Ajuntament de la ciutat de Valencia per a la reordenacio de la ret ferroviaria en el que figurava un proyecte d'una "passant subterranea", per a evitar colapsar el transit ferroviari de la ciutat.

            Pero a l'hora de presentar la documentacio preparatoria del Forum del Corredor Mediterraneu, que tindra lloc els dies 3 i 4 d'octubre en la capital de l'Unio Europea, est informe ha segut eliminat.

            Per la seua part Brusseles ha autorisat l'intervencio del secretari autonomic, Josep Vicent Boira, en este foro per a que defenga l'inclusio de la passant, en la pretensio de que Foment "recapacite i incloga el traçat dins del proyecte de l'Eix Mediterraneu".

            Les licites reivindicacions de la Generalitat valenciana no havien segut escoltades fins al moment pels responsables de Foment, els quals no feren cap de cas a les reivindicacions del Consell. De fet tant les alegacions remitides per la conselleria d'Obres Publiques i Transports, com els intents de concertar una reunio tecnica en el Ministeri s'han quedat sense resposta.

            El ministre de Foment en funcions, Rafel Calalá, ha assegurat el passat dijous en una visita a les obres del tercer carril en Puçol que l'infraestructura que unirà Castello i Valencia en vies d'alta velocitat, estara operativa en el primer trimestre de 2017, lo que implica un retras de mes d'un any en referencia a  l'ultim plaç oferit de manera oficial per la seua predecessora, Ana Pastor.
            Catalá ha manifestat el seu compromis en la passant subterranea de Valencia, proyecte vinculat al Parc Central que ha de donar eixida cap a Castello i França als trens que entren a la futura estacio central soterrada, que substituirà a la "provisional" de Joaquin Sorolla. No obstant, ha puntualisat que este proyecte ha de ser estudiat en criteris de "estabilitat" financera" pel seu alt cost. 
            En referencia a l'absencia del mencionat proyecte en el document remes a la Comissio Europea, el ministre en funcions ha assegurat que s'incloura i que "sempre s'ha tengut en conte este proyecte".

http://www.eldiario.es/cv/Valencia-Castellon-Corredor-Mediterraneo-operativo-principios_0_564144452.html
            El ministre ment manifestament, si s'havera tengut en conte no caldria ni hauria necessitat d'incloure'l en l'informe, sino que formaria part d'ell. Per una atra banda, si encara han d'estudiar els criteris "d'estabilitat financera" del mateix, ¿Quín es el proyecte que pensen presentar davant de la Comissio?

            Dirigents de l'aliança valencianista no amagaven el seu disgust al manifestar que "una volta mes volen deixar-nos fora de les ajudes comunitaries que necessitem per al nostre desenroll com a poble i no dubten en desviar eixos fondos a la capital madrilenya que per molt que s'esforcen queda fora, geograficament parlant, de l'Eix Mediterraneu." en clara referencia a les ajudes concedides en concepte "d'Eix Mediterraneu" al tunel entre Chamartin i Atocha.

            Accio Nacionalista Valenciana, Avant Valencians i Los Verdes Ecopacifistas donen el seu soport al Govern valencià en estes actuacions encaminades a defendre els interessos dels ciutadans de la Nacio Valenciana. "L'exclusio del territori valencià del proyecte d'eixecucio de l'Eix Mediterraneu supon deixar-nos una volta mes fora de les oportunitats de progrés i de recuperacio economica". Han afirmat.           

            I es que per molt que vullguen, "¡Vaya vaya, en Madrid no hay playa!"

 

Secretaries d'Obres Publiques i Transports
Accio Nacionalista Valenciana
Avant Valencians
Los Verdes Ecopacifistas

 

Image: corredor medtierraneu, diariosur.es
Video: The Refrescos, TVE, Youtube

Font: Francisco Álvarez

http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2016/09/28/57eac39ae2704e2c3b...