El PP sense caraceta

8/11/2014

Moliner recolza a la AVLl: "Valencians i catalans nos entenem en l'idioma" El lider del PP de Castello elogia a Carles Salvador i adboca pel consens en la Llei de Senyes.

L'Academia Valenciana de la Llengua rebe ahir l'ale de la Diputacio de Castello en plena campanya de fustigament per part del Consell, primer per la definicio de "valencià" en el Diccionari Normatiu i, mes recentment, per la nova Llei de Senyes d'Identitat que relega a la AVLl i abraça les tesis de l'independencia llingüistica del valencià d'entitats valencianistes. En un discurs medit, Moliner posà en valor les bases ortografiques del 32, per "consagrar la pretesa unitat normativa del valencià i el catala", afirmant que respecten "les particularitats de cadascu dels territoris" i els suposts "vinculs idiomatics en Catalunya".

"Tots nos entenem en l'idioma, uns lo diuen catala i uns atres valencià i estem orgullosos de les nostres particularitats", proclamà, per a apelar a la "matriu llingüistica"  comuna, afirmà. Assumint una posicio intermija, Moliner tambe s'allineà en el Consell a l'eixir en defensa de les senyes d'identitat valencianes.

La posà en escena d'ahir en Castello no fon casual. En les comarques del nort de la comunitat autonoma valenciana l'afecte per l'independencia llingüistica del valencià es residual. La comparecencia conjunta de Javier Moliner i del president de la AVLl, Ramon Ferrer, fon per a anunciar el nomenament de Carles Salvador com escritor de l'any 2015 de la AVLl. Salvador es un dels "pares" de les bases del 32, assumides per la AVLl.

Moliner posà en valor el llegat del gramatic i escritor, a qui atribui el merit de "que hui pogam escriure la paraula 'valencià' en mayuscules i sense complexos, al mateix nivell sense dubte que unes atres llengües en les que compartim matriu llingüistica". El mandatari provincial fon mes explicit quan destacà que en les ultimes semanes ha compartit conversacions en "bons amics" del sur de la regio catalana, dins de la campanya antisoberanista "Junts sense fronteres" que desenrollen el PP de Castello i Tarragona. "Tots nos entenem en l'idioma, uns lo diuen catala i uns atres valencià i tots estem orgullosos de les nostres particularitats i respectem les de los demes", proclamà. Per a no desmarcar-se del tot de la llinea oficial del Consell i de la seua Llei de Senyes d'Identitat, Moliner manifestà que "no podem permetre que ningu es puga apropiar de les nostres senyes d'identitat perque solament a la gent i als pobles els pertany". Es situà aixina en una posicio equidistant i favorable al consens.

"No estem per a punir a ningu"

Per la seua part, el president de la AVLl, Ramón Ferrer, evità opinar al voltant de la Llei de Senyes indicant que es tracta d'un borrador. Al voltant de l'Observatori que preveu esta norma per a castigar sense subvencions publiques a qui assumixca l'unitat de la llengua o use "Païs Valencià", digue que la AVLl "no està per a punir a ningu" sino per a "tendir ponts i per a que no hi haja un problema de la llengua, sino que estiga viva", tal com li encomanaren les Corts Valencianes.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

El PP se lleva la caraceta. Primerament ya parla de "consensuar" la Llei de Senyes, aço vol dir llimitar-la. Per a continuar defenent les bases ortografiques del 32, com a norma a seguir, resaltant que estes bases arrepleguen les "peculiaritats de cadascu dels territoris", pero obviant que a l'hora d'aplicar-les releguen a un segon lloc "com a forma vulgar i d'us restringit" les formes valencianes i remarquen "com a forma culta i d'us preferent" les formes catalanes.

En lo que si no mentix, es en lo de no permetre que ningu s'apropie de les "Senyes d'Identitat", aço ya ho fan ells per a poder vendre-les al millor postor.

Per desgracia, en el PP consideren que es millor mantindre el nom i matar la llengua, que mantindre viva la Llengua Valenciana. El representant del PP de Castello no te problemes per a afirmar rotundament lo que els seus companyers en la ciutat de Valencia censuren que diga la AVLl. Moliner parla obertament de "la mateixa llengua" o "llengua comuna", acceptant indistintament la denominacio de valencià o catala. No oblidem que la AVLl la va a crear el PP per a oficialisar el catala en Valencia.

http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2014/11/07/moliner-respalda-avl-valencianos-catalanes/1184827.html