Els “bous al carrer” d'Aldaya en peu de guerra

25/11/2015

Bous en Aldaya

    Les propostes d'anular qualsevol festa relacionada en els bous està generant una polemica inutil en cadascun dels municipis en que es planteja. Es cridaner que els equips de govern majoritaris en els governs locals posaren l'accent en les ultimes eleccions en temes com la crisis, el balafiament dels diners publics, la poca honradea del poder, i l'atracament que estaven patint les families pels bancs, i ara, ya en el poder, en lloc de fer lleis per a impedir que tot aixo torne a passar es centren en crear polemiques esterils i cortines de fum per a distraure als ciutadans en coses inutils, que en l'agenda politica normal d'un municipi molt be podien passar a segon pla.

   La polemica esclatada en Aldaya ha començat en una consulta (¡com no!, pareix que esta es la paraula clau de l'any) per part de l'alcalde d'Aldaya per a vore si els veïns estan en favor o en contra de fer festejos taurins en les festes patronals. Els resultats se conegueren el 22 de novembre i foren de 1.801 vots «en contra» i 1.418 «a favor». A banda, tambe es contabilisaren 22 vots nuls i 56 en blanc, dels 3.297 que s'efectuaren.

   Aixina, en un principi, Aldaya deixa de tindre festes taurines durant les festes patronals. Les autoritats davant de l'index de participacio (13%) es mostraren satisfets, ya que no esperaven una resposta tan decidida per part dels ciutadans.

   Ara be, el president de la Federacio de Penyes de Bous al Carrer, Vicent Nogueroles, afirmà el dia 23 que es «totalment illegal» i «no representativa» la consulta popular celebrada en Aldaya que ha decidit que no es facen els bous.

Vicent Nogueroles, president

de les penyes taurines

 

   Afirmà tambe que els penyistes no baixen els braços i van a contraatacar: «Val, els bous no se faran dins de les festes patronals... Pero lo que fara la penya taurina d'Aldaya es demanar el permis per a celebrar bous fora de les festes patronals. I si es neguen, l'equip juridic entrarà en accio».

   Davant de la possibilitat de que la practica de les consultes taurines s'estenguen per tot el territori valencià, el president dels penyistes valencians augura que «si hi ha mes alcaldes covarts que no agarren el bou per les banyes i volen el seu minut de fama, segur que uns atres pobles ho faran. Pero es inconstitucional».

   Ha recordat als alcaldes en qüestio que «per a que hi haja un referendum llegal hi ha que presentar-ho en el Ministeri de l'Interior, consultar totes les bases, publicar-se en el BOE i que hi haja un representant de la part implicada, com son les penyes taurines. Ningu d'eixos passos s'han donat en Aldaya. Per aixo, es una consulta que l'alcalde s'ha tret de la manega per no haver volgut afrontar la qüestio i li ha passat la pilota al poble en lloc d'assumir la responsabilitat com a alcalde que te ell».

   Ara la qüestio es: ¿seguiran els alcaldes, en el futur, centrant-se en crear polemiques artificials, en lloc de preocupar-se pel benestar dels seus conciutadans?

 

Albert Cuadrado

 

Imagens: lacalledeltoro.com,