En Sumacarcer PSOE i PP voten en contra de la mocio de laicitat presentada per independents progressistes

26/11/2015

interior del salo de plens de l'ajuntament de sumacarcer

   Nous aires i trons sonen, i esta volta des del laicisme que pareixia que recolzava tant PSOE com tots els partits d'esquerra. El fet ho conta la coordinadora de Valencia Laica, Raquel Ortiz: "El dia 23 Valencia Laica estigue en Sumacarcer en una charrada en els veïns, organisada per un partit local progressiste que ha conseguit un regidor,  i presentà en el ple del dia 24, una mocio de laicitat per a separar les creencies de les institucions publiques representatives de la ciutadania. Recolzarem en ilusio esta iniciativa i aplegarem a pensar que podria aprovar-se en els vots del partit de Pere Sánchez. I ¿que ha ocorregut? L'Ajuntament te 4 regidors del PP , 4 del PSOE i 1 del NAP. ¿Que ha passat esta nit davant de la presentacio de la mocio de laicitat presentada?. Puix que els regidors del PP han votat en contra junt a 2 del PSOE mentres els atres 2 s'abstenien."
   Davant de la nostra sorpresa pel canvi d'actitut del PSOE, entre la seua posicio estant fora del govern a formar part d'ell, gracies a les aliances, li hem preguntat a Raquel Ortiz al voltant de l'explicacio donada pel partit "progressiste". "L'argumentario del Partit Socialiste per a no votar la mocio ha segut que: encara que ells son mes laics que ningu s'ha de seguir en les provessons, com fins ara, ya que son les tradicions del poble i formen part de la cultura”.
   Pareix evident que el representant politic del PSOE confon les coses. Una cosa es que no es pot negar lo evident, i es que la religio catolica ha format part de la nostra cultura durant molt de temps, i mes encara, ha segut mecenes de pintors i arquitectes, imponent-los la seua filosofia religiosa en les obres d'art. I una atra molt diferent es que davant de l'igualtat de condicions se donen preferencia a uns i es neguen les facilitats als demes. Si se donen facilitats a l'iglesia catolica per a participar de la vida publica del municipi, tambe s'ha de facilitar a les demes creencies el poder participar d'eixa vida publica, siga en eixe temps o en un atre moment.
   Hem de recordar que pel nostre poble han passat moltes races i religions, i que part d'ells està en nosatres (sense anar mes llunt en la nostra capacitat de negociacio per acort, cosa que encara està viva en el Tribunal de les Aigües). Participar d'eixa cultura i coneixer-la no ha d'escarotar a ningu, forma part de nosatres en major o menor mida.
   Per una atra banda Raquel recorda que laicisme no es prohibir la religio catolica, sino una cosa molt diferent: "un principi de concordia de tots els sers humans fundat sobre lo que els unix, i no sobre lo que els separa. Este principi es realisa a través dels dispositius juridics de la separacio de l'Estat i les distintes institucions religioses, agnostiques o atees i la neutralitat de l'Estat, respecte a les diferents opcions de consciencia particulars. Pot definir-se la laicitat com a un regim social de convivencia, les institucions politiques de la qual estan llegitimades per la sobirania popular i no per elements religiosos. Si la laicitat designa l'estat ideal d'emancipacio mutua de les institucions religioses i l'Estat, el laïcisme evoca el moviment historic de reivindicacio d'esta emancipacio laica. La laicitat preten un orde politic al servici dels ciutadans, en la seua condicio de tals i no de les seues identitats etniques, nacionals, religioses,…"

 

 

   Finalment, Raquel Ortiz ha fet balanç de lo ocorregut i apunta que "Aço se repetix constantment en els Ajuntaments, la veritat es que no deuria de sorprendre-nos, perque mentixen mes que el PP ya que el partit del govern no diu que volen un estat laic. Se senten comodos aixina. En canvi Pere Sánchez, no para de dir que vol Estat Laic, en contra dels acorts i inclus diu que traura  la religio de l'escola, pero en acabant fan lo contrari: voten com el PP. ¿A quins pretenen enganyar el PSOE? ¿Als seus militants? Suponc que encara haura prou gent que se crega les paraules del seu secretari general, pero l'immensa majoria dels laïcistes no nos creem que este partit faça alguna cosa per l'estat laic. Nos agradaria equivocar-nos, de veritat. Be, seguiran parlant d'estat laic pero a l'hora de la veritat VOTEN EN EL PP."

 

Albert Cuadrado

Font i imagens: laicismo.org