Entrevista en Pedro Fuentes Caballero de la "Roc Chabàs" / J. Mir

4/8/2019

            ACNV.- Hui anem a parlar en Pedro Fuentes Caballero, president de l'Associacio cultural Roc Chabàs la Marina. El nostre entrevistat es un historic del valencianisme en molts anys de lluita per a defendre la nostra terra i la nostra llengua. 

            La "Roc Chabàs" es una associacio prou jove pero en gent de molta experiencia i en moltes ganes de fer coses en el mon cultural valencià. Conteu-nos, ¿cóm se vos va ocorrer crear una associacio en el nom de Chabas i quíns son els vostres objectius? 

            P.F.C.- Aço va començar en un grup d'amics de 6 persones en moltes ganes de fer valencianisme pero no fer-ho com a  particular sino a nivell mes divulgatiu, i es va pensar de fer una associacio cultural valencianista en la Marina Alta, ya que no n'hi havia cap i si moltes catalanistes, començarem a moure papers i pensar quín nom podriem posar a l'associacio, i qué millor que el del nostre ilustre historiador de Denia ROC CHABAS, en eixe moment varem donar d'alta l'associacio un 24 de juliol de 2018 i despuix la presentem al public el 29 de setembre de 2018 sent el nostre padri  en Juli Moreno i Moreno, tambe convidarem a les autoritats del govern municipal PSOE-COMPROMIS, que es varen disculpar en no poder vindre per tindre uns atres events. 

            Sobre els nostres objectius es el de divulgar tot lo que representa a l'historia, cultura i llengua valencianes, organisar activitats, tertulies i presentacions dins de la llinea valencianista. 

            ACNV.- Esteu en una comarca en la que per desgracia el pancatalanisme impera, ¿teniu molts problemes per ser, com ells diuen, “secessionistes”? 

            P.F.C.- Si, sobretot en la prensa local ya que nos han etiquetat com la porta de la Marina Alta secessionista llingüistica, pero nos te igual, nosatres a lo nostre sense parar. 

            ACNV.- He de dir, yo que vos conec un poc, que sou uns valents. ¿Qué es lo que vos fa falta?
            P.F.C.- Nos fa falta unio d'entre totes les associacions de les comarques i les associacions de la capital que ixquen d'ella i junts estar mes units apoyant-nos mes de lo que estem.

            ACNV.- ¿Les autoritats vos posen les coses facils o vos fiquen la cameta al vore que no sou de la seua corda?
            P.F.C.- Com diem en valencià, ni fu ni fa, com  resulta que som nous estan esperant a vore qué fem i qué passa... 

            ACNV.- ¿Conteu en alguna subvencio o veent el panorama es missio impossible? 

            P.F.C.- Solament tenim donacions de socis i la quota corresponent mensual, solicitarem subvencio enguany a l'Ajuntament de Denia, pero aço encara esta per vindre. 

            ACNV.- Heu escomençat un cami dur i dificil, ¿des de que haveu mampres este cami, se vos apunta la gent? 

            P.F.C.- La gent per a la cultura i fomentar-la es molt poc disposta, aixina  que poca gent s'afilia a una associacio cultural, si fora un partit politic s'afiliaria mes gent. 

            ACNV.- Una de les iniciatives que demanareu fon que l'Ajuntament de Denia, netejara i cuidara el bust de Roc Chabas, que es el vostre referent, te en Denia. ¿Cóm acabà el tema, la gent vos feu cas i s'animà a firmar?  

            P.F.C.- Bo, fa cosa d'un mes i mig que denunciem, junt en unes atres associacions i partits politics, a l'Ajuntament de Denia de l'estat del bust de Roc Chabas, ya que estava brut i pintat de roig a l'estil grafitic, en este cas nos varen escoltar i ho varen netejar fa cosa de 15 dies, ya vorém lo que dura ya que notem que Roc Chabas no es molt amic de la colla pancatalanista... 

            ACNV.- El mon cultural valencià es complicat. ¿Cóm es la vostra relacio en les atres associacions? 

            P.F.C.- En relacio en unes atres associacions valencianistes, de moment estem molt contents ya que colaborem lo millor de lo que podem i ells nos corresponen, es una passada estar lligats per lo mateix. 

            ACNV.- Encara que esteu en Denia, ¿tambe tracteu temes del nostre regne? 

            P.F.C.- Tractem tota classe de temes del nostre territori valencià dels nostres escritors de hui i d'abans, a lo que Denia es la porta sur de la cultura del nostre regne valencià. Vos recorde que Denia es tambe valenciana ya que tambe ha segut regne, comtat i marquesat molt important del Regne de Valencia.. 

            ACNV.- ¿Haveu pensat fer actes en uns atres pobles / ciutats de La Marina? 

            P.F.C.- Si, està pensat, pero de moment volem que primer se nos conega mes en Denia i despuix a eixir als pobles, fer bolos com els artistes... 

            ACNV.- ¿Penseu que les associacions haurien de juntar-se i coordinar els actes i moviments que fan?, pareix que no estan molt coordinades. 

            P.F.C.- En esta idea es com ho varem expondre en el congrés per a intentar fer una coordinadora d'associacions, pero com sempre estem a la JOCA, a vore qué passa. 

            ACNV.- I sobre la politica,  ¿penseu que els partits valencianistes haurien de sentar-se en una taula i pensar un poc mes en el valencianisme i no en quí la te mes llarga o quí es mes bonico o gracios? 

            P.F.C.- Yo crec que aço de juntar-se es una missio impossible, ya que es mira mes a vore quí te l'ego mes gran o mes llarc... 

            ACNV.- Accio Nacionalista Valenciana mai s'ha presentat a soles a unes eleccions, sempre que ho hem fet, ha segut en coalicio. ¿No penseu, que es el moment de sentar-nos tots i tirar del carro, siga en coalicio, en plataforma i qui no vullga sumar dir-ho en public, la gent te dret a saber quí es quí, el dret a l'informacio i la llibertat d'expressio està conculcant-se, aixina que tot el mon sapia quí nomes vol figurar? 

            P.F.C.- Nosatres estem d'acort de fer una plataforma valencianista a on capien tots els partits politics valencianistes... 

            ACNV.- ¿Qué vos pareix el manifest que va fer ACNV per a favorir l'unitat d'accio politica i afirmar que el PP no nos representa?, ¿tan dificil es d'acceptar aço que hauria de ser basic?, ¿quíns interessos s'amaguen darrere dels que no volen firmar aço?

            P.F.C.- El PP ha fet molt de mal a moltissima gent valenciana de bon cor valencianiste, i ha facilitat tot el cami als pancatalanistes i a tota l'esquerra nacionalista (regionalistes catalans) radical, nosatres estem d'acort en el manifest... 

            ACNV.- ¿Qué vos pareix el treball que fa ACNV? 

            P.F.C.- El treball que esteu fent des de fa molts anys es molt fort i molt directe, pero no te el seu reconeiximent que vos mereixeu pel vostre treball de molts anys… 

            ACNV.- Gracies per acceptar l'entrevista.

 

            Image: Els presidents de La Roc Chabàs i Accio, P.F.C.

 

J. Mir