Eurovisio 2024: ¡No fem politica! / Toni Fontelles

13/5/2024

Si per alguna cosa passarà a l’historia el festival de 2024 es per la politica de l’esturç: ficar el cap baix de l’arena i creure que els problemes no existixen o que han desaparegut. L’Unio Europea de Radiodifusio, organisadora, ha mantengut fins al final la participacio d’Israel contra l’opinio publica, contra les multiples manifestacions (la que hi havia fora del recint) i contra l’evidencia de que Israel està cometent un genocidi contra els palestins.

No cauré en la demagogia del PP (conforme ha expost son portaveu Borja Sémper) i la d’aquells que critiquen les manifestacions per la matança de palestins (mes de 35.000) que estem tolerant, estan tolerant, els que poden parar-la. Estos diuen que censurar la venjança d’Israel es defendre a Hamas i els crims d’octubre de 2023 contra els judeus (en Estats Units es pijor, els acusen de ¿¡terroristes!?). No senyors i senyores, no. Els pose un cas molt proxim i que molta gent entendra: opondre’s a l’hipotesis catalanista de la llengua valenciana no es despreciar la ciencia ni mantindre una actitut antiintelectual (son les acusacions tipiques dels catalanistes locals, valencians).

L’UER ha permes que un govern genocida (¡Increible que obliden la semblança de quan ells foren les victimes del terrorific regim nazi!) participe sense problemes quan a Russia se l’expulsà en 2022 per invadir militarment Ucraïna. Distintes vares de medir perque Russia es amiga de China (¡comunistes els dos!) mentres que Israel es amic d’Estats Units (¡defensors de la llibertat d’expressio!, la seua).

Pero no ha segut nomes aço: l’organisacio tapava els chiulits quan actuava Israel, ha ignorat les amenaces d’israelians a periodistes (alguns espanyols), no s’ha explicat per qué Irlanda no volgue eixir en l’ultim ensaig, tampoc han aclarit la desaparicio dels portaveus de Finlandia, en temps sabrem el ‘incident’ que causà l’expulsio del representant dels Països Baixos, cóm Israel pot actuar i al cantant de Suecia Eric Saade se li prohibi portar un mocador palesti en la monyica, ¿a ón ha quedat la llibertat d’expressio? Molts interrogants i qüestions sense resposta.

Deixem-ho estar aci, pero que no s’oblide que u dels dos patrocinadors era una empresa israeliana (Moroccanoil).

¿Algu es pot creure l’espectacular resultat del televot a favor d’Israel?, el guanyador, Suïssa, en tragué 226, el segon classificat, Croacia, 337, mentres que el quint, Israel n’obtenia 323. I l’incongruencia manifesta... si el public del Malmö Arena es una mostra del planetari (perque podien votar de tots els països), que bramava, ballava i cantava la “Zorra” de Nebulossa... no s’enten que li otorgara nomes 11 vots front als 323 d’Israel... ¿alguna distorsio oculta?

Encara que Espanya quedara en el lloc 22 de 25-26 (30 punts), la nostra era una bona canço (ahi estan els millons de reproduccions de Spotify) com la molt injustament tractada d’Estonia (37 punts).

Imagens: ogaespain.com, elespanol.com.