La pandemia: el final del tunel (I) / per Antoni Fontelles

17/6/2020

            Si no recorde mal, com varen pronosticar els doctors Fernando Simón i Juan José Badiola, tornariem a una situacio de ‘nova normalitat’ entre tres i cinc mesos, o siga juny-juliol.

            Esta es la serie d’ultimes reflexions que encara m’han ocupat, preocupat o indignat... si no passa algun tracalet major (no el descarte).

 El problema

            Alguns politics, periodistes, experts i opinadors en general, no han calibrat la magnitut de la disrupcio de la vida diaria provocada per la pandemia. Han continuat com en una situacio normal i tot valia, val i valdra, per a socavar al govern. No vaig a descobrir yo les ameriques, conec una part de lo que lo que hi ha en les rets, de lo que es publíca i de lo que es diu. Es llegitima l’oposicio i la critica, la desinformacio i la mentira no.

            Si mirem el nostre entorn ‘desenrollat’ i ‘modern’ voran que la gravetat es similar (França, Regne Unit, Holanda, Belgica, Italia) o major (Estats Units, Brasil...), i que nomes s’escapen països en poca movilitat externa, o uns atres com Alemania o Dinamarca que els analisis diran per qué.

            La directora de Salut Publica i Ambient de l’OMS, María Neira, ho ha resumit millor que ningu: “Lo que se está haciendo ahora es epidemiología a posteriori, y esa desgraciadamente no existe. Están pretendiendo dibujar una diana alrededor del agujero de la bala, y nadie tenía antes ese agujero para poder diseñar una diana alrededor.” (The Hufftinton Post, 30-5-2020).

Lents, negligents i illuminats

            Acceptem que el govern espanyol hauria pogut actuar mes rapidament i de forma mes alvançada (recorde que les competencies sanitaries les tenen les CCAA). Pero crec que el covid-19 ha desbordat a tots, a uns mes i a uns atres manco. Com digue l’epidemiolec que provablement mes sap de coronavirus en Espanya, el valencià Luis Enjuanes, ningu preveïa una epidemia tan important com esta: “lo que no era esperable es la gravedad de este [virus], mucho más contundente que los otros [es referix a uns atres sis previs]” (Levante-EMV, 3-5-2020, suplement CVSEMANAL, p. 4).

            Tenint en conte que l’administracio sol ser mes be lenta i en una situacio inaudita com esta, havia d’actuar en precaucio i sens alarmar, es de veres que quan arrancaren, arrancaren. L’exit es inqüestionable, com diu l’eixecutiu, d’increments diaris del 35 % s’ha passat a auments irrellevants en dos mesos i mig... en una pandemia. La letalitat (numero de morts respecte als contagis) es un aspecte que tindra una atra explicacio.

            Al nostre costat, per ‘occidentals’, hem tengut dos grans països (en extensio, poblacio i riquea) a on sos dirigents han segut negligents, perque han negat importancia a la malaltia o han adoptat postures ambigües, un dia una cosa i a l’endema la contraria. Estic parlant de Brasil a on el president Jair Bolsonaro digue que es tractava d’un chicotet grip (i porta vora 43.000 morts oficialment, 13-6-2020), i Estats Units a on el president Donald Trump nomes ha fet recomanacions, i si s’ha actuat contra la pandemia ha segut per decisio d’alguns governadors (i porta al coll 117.000 morts, 13-6-2020).

            I queden els illuminats. El primer dels quals fon el Regne Unit que optà per conseguir l’immunitat grupal com a forma de detindre el coronavirus (per indicacio d’u dels principals assessors del govern)... a les poques semanes l’assessor desaparegue i començà a girar el buc i es feren ‘recomanacions’, aixina i tot s’ha plantat en 41.000 morts (13-6-2020).

            El segon eixemple d’esta classe de països es la sempre admirada i valorada Suecia... Alli, el govern decidi buscar l’immunitat colectiva assessorat pel cap de l’Agencia de Salut Publica, Anders Tegnell, “cabeza visible de la estrategia más suave de este país” (Vozpópuli, 3-6-2020); observe’s el lexic: “estrategia más suave”, per a calificar no fer casi res, perque no confinaren, deixaren oberts els negocis, no restringiren la movilitat, mantingueren la docencia en instituts i universitats, i nomes tancaren guarderies, escoles i restaurants. Esta ment privilegiada ha afirmat que “se tenían que haber tomado más medidas al inicio de la pandemia” (Vozpópuli, 3-6-2020). ¡Ara mare! En la mateixa data computava 38.589 contagiats i 4.468 morts. Si tinguera el nivell d’infectats que Espanya estaria rallant els 32.500 morts (en proporcio).

            Una categoria a banda son els tronats, com Bielorrussia que ha continuat la vida com si res, o Bolivia a on l’autoproclamada presidenta Jeanine Áñez portava penjada al coll una targeta ‘purificadora’ de l’ambient contra el coronavirus (16-5-2020).

Imagens: Pixabay (Miroslava Chrienova)

Antoni Fontelles