L'historic trinquet Pelayo tanca prop de complir 150 anys

26/6/2015

Interior del trinquet Pelayo, edifici historic de la Pilota valenciana

Quan nomes falten tres anys per a complir el 150 aniversari, la vida util de l'instalacio deportiva mes antiga de tota la nostra terra valenciana pot estar a punt d'acabar-se. El trinquet Pelayo, edifici historic, tancarà les seues portes el proxim dia 15 de juliol.

L'edifici fon construit en 1868 i actualment es gestionat per Artur Tuzón, fill del mitic president del Valencia CF. Darrere d'esta amenaça de tancament per part de Tuzón es troba una historia que, pel moment, no te aspecte de solucionar-se en un curt espai de temps. I aixo que les negociacions en qüestio porten en marcha des d'abans de decembre de 2014. L'amo del local, un professor universitari jubilat, demana mes de 400.000 euros pel traspas del trinquet. Si Pelayo tanca, tindria dificil tornar a obrir per l'exigencia d'eixides d'emergencia o d'eliminacio de barreres. Tuzón porta prop de 25 anys al front de Pelayo. Regenta, junt al trinquet, un bar conegut en la zona pels seus almorzars.

L'amo vol descansar de totes estes carregues de negocis. Ara aplega la tanda d'uns atres gestors, que no seran els seus fills, a l'estar implicats en uns atres assunts. “Lo complicat que es trobar a eixos gestors interessats, està solucionat” diu l'empresari. Hi ha compradors que volen mantindre Pelayo obert, pero entra el tema economic. La societat interessada, capitanejada pel conegut empresari Josep Lluïs López, no pot fer front al traspas de la societat anonima que gestiona el trinquet i, ademes, a l'alquiler del mateix, que ronda, segons distintes fonts, uns 4.000 euros.

El negoci, segons explica el seu actual amo, està en perdues: «Fa molt que no dona diners». Pero els interessats en fer-se en la gestio de la «Seu» de la pilota valenciana tambe s'han dirigit al propietari, un catedratic universitari que viu en Santander, i li ha propost comprar l'instalacio.

Els gestors oferixen 400.000 euros, per damunt, sostenen diverses fonts coneixedores de les conversacions, del valor de mercat del trinquet. No obstant, el seu propietari demana una cantitat major. Les negociacions, comenta Tuzón, porten en marcha nou mesos i ell porta des d'eixe temps allargant el determini per a tancar el trinquet, coneixedor de la tradicio del lloc i de la comunitat d'aficionats que acodixen a les partides. Pero ya no pot mes: ha de liquidar la societat i arreplegar les seues pertinences, inclos el mobiliari, del trinquet abans de tancar-lo.

Aixina les coses, l'amo insta a totes les parts a que apleguen a un acort. «Si algu vol comprar, i un atre vol vendre, ¿perqué no es posen d'acort?», ha declarat a un diari. Lo cert es que inclus esta mateixa semana ha habut moviments en forma d'una missiva enviada al propietari per part dels gestors. Les negociacions alvancen a contrarrellonge, perque si el dia 15 Tuzón baixa la persiana, es molt possible que Pelayo mai puga obrir. Es tracta d'una instalacio deportiva que no dispon dels servicis adaptats als que obliga la llei.

En el seu moment el regidor de deports estigue mediant per a que l'edifici contara en una ajuda municipal, encara que en el nou consistori els tramits s'han paralisat.

El divendres 19 de juny el possible comprador del trinquet, Josep Lluïs López, donà «un ultim intent» per a aplegar a un acort per a la venda del recint deportiu, al temps que li advertia de que, si es mostrava una «postura intransigent en el tema economic» per la seua part o per la de l'actual arrendatari, Artur Tuzón, s'oblidaria per complet del proyecte. López, en una carta donada a coneixer pels mijos, assegura que l'unica intencio que li mou «es deixar una cancha als aficionats a este deport». Segons s'ha pogut saber, l'empresari es comprometia, acabada la compra, a cedir el trinquet a la Federacio de Pilota.

La resposta de Jaume Amorós, catedratic valencià que residix actualment en Santander, ha segut la de demanar una copia de la llicencia d'activitat de l'empresa «Trinquet Pelayo», que gestiona Artur Tuzón. En declaracions a Valenciaplaza.com, el propietari digue ahir que la negociacio «està estancada». Pareix ser, exigix 500.000 euros pel recint en lloc dels 400.000 que li oferix López.

Abans de les eleccions ya hagueren reunions entre la nova societat interessada en la seua gestio, impulsada per l'empresari Josep Lluïs López, i els representants de la que se suponia que sería la força alternativa. En aquella reunio, en la presencia d'Antoni Orts, representant dels socialistes en materia deportiva, celebrada en “Casa Roberto”, es certificà el futur recolzament de la corporacio socialista en cas de canvi de govern. Els nous gestors volien contar en la subvencio que des de fa anys s'otorgava al Club Pelayo.

Partits com Accio Nacionaliste Valenciana, compromesos en tot lo relacionat en l'identitat valenciana i els seus deports, han acrecentat l'interes per salvar este recint, verdader emblema del deport propi dels valencians, ya, que es tracta d'un dels llocs deportius mes antics d'Europa, encara en us, i a soles superat per l'esferisteri d'Alba, en el Piamont italia.

Image wiki

 

Albert Cuadrado