Operacio ‘tio Paco’ * / Antoni Fontelles

11/5/2021

            Falten dos anys per a les eleccions autonomiques i l’olla porta mesos al foc. Sempre hi ha persones inquietes que conserven l’esperit de servici que han tengut des de fa molts anys. U d’ells es l’expresident de la Generalitat Francisco Camps que, separat de la politica activa per raons diverses, està movent-se des de fa temps. En ell estan algunes ‘velles glories’ que encara es reunixen de tart en tart en un forum per a debatre les seues coses.
            No fa molt, el periodiste Quico Arabí publicà “Lo de Paco Camps” (Levante-EMV, 30-4-2021: 15) a on relatava les peripecies d’un personage en busca de partit (parafrasejant els Sei personaggi in cerca d’autoreSis personages en busca d’autor– de Luigi Pirandello). Com alli s’explicava, Camps esperarà a que formalment no el criden o no conten en ell.. perque el seu PP, fins ara, tornarà a ser controlat pels zaplanistes (si es que alguna volta no ha segut aixina) en la gran esperança del sur, Carlos Mazón, ungit per Génova-Madrit-Espanya, en detriment d’Isabel Bonig que, en acabant de carregar en l’herencia de les corrupcions, ha hagut de recular i retirar-se de la competicio autonomica. Bonig es de ‘provincies’ si hem de fer cas a l’estrela que cega als habitants de l’univers: Isabel Díaz Ayuso (IDA).
            A Isabel l’està mirant tota la Via Lactea i part d’Andromeda des del passat 4-M. Tambe la mira, en cara de corder degollat o cami de degollar, el president del PP Pablo Casado... perque a IDA se li queda molt rechicotet Madrit-Espanya i ella aspira a dirigir Espanya-Espanya. No crec que m’equivoque, pero el seu discurs no passa de les autovies radials pagades entre tots i que el govern espanyol (PSOE-UP) vol que repaguem.
            Deixem a l’absorbent i rutilant estrela i tornem a la misera provincia. Casi coincidint en l’articul d’Arabí coneixiem que Vicente González-Lizondo, fill de l’antic dirigent d’Unio Valenciana Vicente González Lizondo, ha inscrit un nou partit, Valéncia Unida (Levante-EMV, 2-5-2021: 17). Ya fa mesos, este rotatiu nos informà que n’estava promovent u en companyia, com a soci fundador, de l’academic de la RACV Voro López.
            En la noticia recent no s’especificaven participants, pero s’aclaria que hi havia molts contactes, que es finançaria a 25.000 euros per barra (siga barbuda o no) i que hi havia molta gent que de moment preferia estar a l’ombra. ¡Ah, si! Sera ambidestre, podra escriure en la dreta i en l’esquerra. Vaja, una cosa com Ciudadanos que es d’ultracentre... com en Madrit.
            Yo no descartaria en cap dels casos que vejam ‘grans valencianistes’ en qualsevol dels proyectes (lo de Camps ya s’intentà fa uns anys...).
            A banda d’aço, recorde que hi ha una caterva (sis, set...) de partidets, planetoides, autodenominats ‘valencianistes’ pero que casi tots perden l’oli per la mateixa ma... per utilisar una metafora.No oblide que tambe hi ha per ahi una plataforma de partits independents que volia presentar-se a les proximes autonomiques.
            No se. Ya veuen que el panorama politic està despereant-se i provablement es moura mes perque Ciudadanos te encara l’oportunitat, pero ha de correr, per a mantindre’s... l’unica possibilitat es acceptar, ¡ya sera hora!, la proposta del Botanic II per a rebaixar el llisto electoral al 3%. Fins ara estava que si si que si no, pero ara es o si o si i si no, al clot.
Aço pareix una macedonia. Ho es. Perque quí no me diu que les forces teluriques provoquen una confluencia, suma, superposicio, agregacio, absorcio o qualsevol atra forma de plasmacio partidista.
            Una ultima reflexio. Es per als grups locals independents que orbiten en torn a Raonem... els que venen vindran apelant a les essencies i hauran d’estar molt espavilats perque si no, passaran la ma per la paret.

* Una nota cultural-historica: ‘tio Paco’ es l’apelatiu carinyos que li donaven els colectius gitanos valencians a l’expresident Francisco Camps quan en epoca electoral s’enrecordava d’ells. L’exalcadesa de Valencia, Rita Barberà, tenía el titul de ‘romi lachi’ (dona bona)... directa al Cel.

Image: Pixabay (Paolo Chieselli)

Antoni Fontelles