Sobre el vel islamic (i II) / J. Masia

2/11/2017

Si l'utilisacio del mocador formara part d'un element indiscutible d'opressio sería facil opondre's. Pero pareix que no es aixina, almenys si escoltem a totes, existix un atre sector de dones musulmanes que diuen portar-los per qüestions identitaries o religioses sense que ningu els obligue a fer-ho, es una afirmacio etnica o cultural. Hem de tindre en conte est ultim argument i evitar seleccionar el que estiga en sintonia en la nostra ideologia politica. Si els fets no coincidixen en la teoria pijor per als fets, este principi es un mal consell.

Una empresa, com un colege privat poden recomanar o exigir portar una roba especial o adequada. Sempre i quan, obviament, la norma no siga sexista o vexatoria.

Pero com a expert en racisme, xenofobia i immigracio el debat s'ha de centrar sobre quína es la millor opcio, encara que no ens agrade a tots. La solucio passa per eliminar la religio dels espais de l'administracio publica, com acordà un comite de sabis en França fa uns quants anys.

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2003/12/11/actualidad/1071097202_850215.html

Recorde que en la Constitucio, els espanyols votaren per un païs aconfessional. Els servicis publics no haurien de fer mostra d'apoyo a cap confessio en particular. En esta regla els problemes solventats son majors que els problemes creats, ¡Que no es poc!

 

Fora dels servicis d'inteligencia o policials, i mes en especial dins les oeneges que son les que treballen al peu del cano i l'area cientifica, el debat està mes que viciat per cosmovisions, actituts i prejuïns que no res aporten de positiu al tema en qüestio. Pero com tot el mon vol opinar i val lo mateix una teoria cientifica que els discurs raciste de la gran quantitat de llecs i estupits xenofops... puix aixina nos lluix el pel. 

Els racistes fan dels immigrants uns utils, els cosifiquen, proyecten sobre ells les miseries i els pecats, son convertits en una purna que encen les pors ataviques i escampa l'irracionalitat, son usats com a "chivo expiatori". Res nou baix el sol.

El problema es quan els arbres no deixen vore els bosc. I la casuistica es impossible d'aprehendre, casi infinita, una mar a on perdre's i lliurar-se dels prejuïns mes recalcitrants o mes absurts.

Aixina que el discurs sobre l'immigracio es provablement el mes incendiari, injust, prejuicios i simpliste de tots els que es fan en el mon. Com a valencianistes, alguns podriem evitar fer us de les mateixes armes que nos apliquen per "acientifics" i tota la retafila que nos amolla el catalanisme i l'espanyolisme, coincidixen en tantes coses. Per tot lo dit, el principi nuclear o basic del nacionalisme valencià ha de ser no essencialiste i basat nomes en l'adscripcio administrativa de qui estiga en esta terra, qualsevol opcio essencialista ha de ser combatuda fins al final.

L'integracio o el multiculturalisme son les opcions correctes, la nostra  obligacio moral. L'assimilacio o l'exclusio han de quedar fora, perque encara que ad alguns els pareguen positives, estes politiques creen mes problemes que resolen. D'una vegada per totes anem a solucionar problemes. Hem d'acostumar-nos a espais publics de llaïcitat. S'ha de fer vore al ser huma que existixen unes atres alternatives o perspectives, normes morals diferents, llocs de trobament, de reflexio que relativisen el pes que la religio ha de tindre en una societat. Un unic metadiscurs es un gran problema.

El terrorisme s'alimenta directament dels prejuïns, estos son la gasolina de l'odi i del terrorisme. No podem fer pagar a justs per pecadors.

Imagens: velo en França, ecestaticos.com
                            estadistica us del vel, eldebatedehoy.es, europapress.es

J. Masia