¿Son galgos o podencos? / Ricart Pla

19/2/2016

            Felicitem efusivament a l'Institut d'Estudis Valencians per la seua reaccio i firmea per a defendre les essencies valencianes. El seu comunicat es clar i diafan.

            Uns atres encara estan debatent si demanen la dimissio del president o de la junta de govern, ("¿Son galgos o podencos?" Preguntarien si foren conillets).

http://www.accionacionalistavalenciana.com/comunicat-de-linstitut-destudis-valencians

            Tots sabem que la RACV en ple,  el 2 de juliol de 2003 per majoria dels seus membres de numero, (aquells que tenen dret a vot) i en l'oposicio d'ilustres academics com Lleopolt Penyarroja i Joan Gil Barberà, aprovaren donar pas a l'introduccio de l'accentuacio, similar a la de les Bases del 32, que acostava la normativa a la de la AVLl, igualment sabem que la proposta vingue de fora, i que significava el passaport d'entrada en la AVLl per a diferents membres de la Seccio de Llengüa i per ad alguns academics de numero de la RACV, com l'ara president de la AVLl. De tots es conegut que ningu dels que entrà per conte de la RACV va defendre en cap de moment a la llengua valenciana dins de l'ent creat pel PP. Ni a soles aquell que religiosament i fidelment cridava a la RACV per a preguntar quina postura devia de prendre en les votacions... Sera perque les instruccions que rebia no eren de defensa dels interessos de la llengua valenciana, dic yo.

            L'actitut de la RACV estes ultimes decades ha segut inequivoca com podem vore en esta noticia de 2009:

            "La RACV y la Academia, unidas por el 'Llibre dels Feits' "

http://www.lasprovincias.es/valencia/20090510/vida-ocio/racv-academia-unidas-llibre-20090510.html

            O està de 2010, en EMV:

            "La RACV destaca los acercamientos a la AVL y aspira a un ´punto de encuentro´ El decano de la academia secesionista subraya cuatro actos conjuntos entre ambas instituciones en el último año"

http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2010/12/18/racv-destaca-acercamientos-avl-aspira-punto-encuentro/766752.html

            O esta atra entrevista de l'anterior Deca Enrique de Miguel, tambe en EMV de la que posem un extracte:

http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2013/11/11/racv-avl-trabajar-valenciano-cientifico/1049626.html

            "La RACV y la AVL pueden trabajar por un valenciano científico y del pueblo"

Y, a su juicio, el camino es la RACV, no la AVL.
Yo creo que, con buena voluntad, son las dos.

¿Con buena voluntad son las dos? ¿Qué quiere decir eso?
Que si hay buena voluntad podemos trabajar las dos, RACV y AVL, por un valenciano científico y que hable el pueblo. Eso es lo importante.

¿Es una mano tendida a qué?
Es una mano tendida a trabajar por Valencia y por los valencianos, que es nuestra obligación. Ahí siempre tendrán nuestra amistad y lo que haga falta.

¿Y hace alguna oferta a la AVL?
La AVL conoce nuestra postura, igual que nosotros sabemos cuál es la suya. Hablaremos todo lo que haga falta. Los señores de la AVL son amigos nuestros; no son enemigos, en absoluto. Siempre que se haga una defensa del valenciano, puro valenciano, colaboraremos. El valenciano más puro posible, el que se habla en las comarcas de la Comunitat Valenciana.

            Tambe adjuntem un chicotet extracte en video del discurs de Ramon Ferrer a on reconeix les colaboracions en la AVLl de la RACV i Lo Rat Penat. (https://www.youtube.com/watch?v=_C-zwnlhHm4 )

            Significants les paraules de Lleopolt Peñarroja en el seu discurs en el Monasteri de Santa Maria d'El Puig, en l'acte de celebracio del XXX Aniversari de les Normes d'El Puig:

            "La reintroduccio accentual en les Normes de la RACV, de l’any 2003, proces sugerit des de fora i conreat des de dins; letal no pels accents, que carixen de potencia destructiva, sino perque, donat que es tractava d’un “revival” adobat de les normes accentuals del 32, acabà trencant l’ultim reducte normatiu del valencià, la Seccio de Llengua i Lliteratura de la RACV, que ha quedat en lo que ha quedat."

            No te trellat, ad estes altures, ni demanar la dimissio del Deca, per reconeixer el cami que porta la seua entitat, des de que impongueren la nova normativa d'accentuacio, ni tampoc demanar la dimissio de la seua junta de govern. Fer-ho, Implica o una gran ingenuïtat, o malicia, i voler desviar l'atencio cap a on no toca. Ademes, si l'actual Deca deixara el seu carrec, no tenim cap dubte de que sería subtituit per un atre que actuaria de la mateixa manera, es dir, al servici dels interessos pancatalanistes i en contra dels interessos de la Llengua i Cultura valencianes.

            Lo mateix que no es resol l'actitut catalanista de ACPV, ni demanant la dimissio del seu president ni de la seua junta, no anem a guanyar res que siga positiu en la dimissio de Martinez Roda o de la seua junta de govern. El mal està en l'institucio, i partix del cor de la Seccio de Llengua i Lliteratura, a on feren la proposta d'acostament llingüistic i fa força en els academics de numero, els quals la majoria no parlen valencià, i que el tema els trau a la fresca, i estan disposts a firmar lo que siga en tal de poder continuar publicant en castella dels temes que els interessen. Son les setze seccions de les que parlava el seu Deca, a on la llengua valenciana no pinta res ni importa, fora de la de Llengua i Lliteratura, que va ser la seccio que inicià l'acostament a la normativa de la AVLl en el vist i plau de tota l'institucio. Els discrepants foren eliminats i separats de les seues funcions en la seccio.

            Aci teniu una mostra de catalanismes, barbarismes i estrangerismes introduits en el diccionari general que la gent pren com paraules que es poden usar per estar en el diccionari. 
            D'igual manera, la mateixa Marta Lanuza, com a directora dels cursos de Lo Rat Penat, i com a membre de la Seccio de Llengua i Lliteratura de la RACV, en maig de 2011, va plantejar "convergir" en la AVLl. Fins ad este moment, cap membre ni comunicat des de la Seccio ha desautorisat a Marta Lanuza:

            "Lo Rat Penat ofrece la paz lingüística en una conferencia en la Universitat"

http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2011/05/05/rat-penat-ofrece-paz-linguistica-conferencia-universitat/804251.html

            Accio Nacionalista Valenciana demana de la societat valenciana un posicionament clar i concis, prenint consciencia inequivoca de que ni la RACV ni Lo Rat Penat poden, en estos moments, ser presos com a referents del valencianisme ni com a entitats senyeres de la defensa de la llengua valenciana. L'u per les seues maniobres d'acostament llingüistic cap a l'unitat en les normes catalanes i l'atre per estar en mans de dirigents del PP, responsables de la creacio de la AVLl i de l'actitut de la RACV.

            Per tot aço, apostem de manera ferma i decida, i ya ho estem fent des de fa anys, per reconeixer com a entitat referent normativisadora i normalisadora a l'Institut d'Estudis Valencians, institucio que ha demostrat en els ultims anys, i en especial des de que Ferran Ribes es el seu president, la seua independecia, treball, entrega i integritat en defensa i promocio de la Llengua, Cultura i Historia valencianes, i la seua llealtat a les Normes d'El Puig.

 

Una informacio de Ricart Pla

 

Imagens: AccioNV- Youtube
                Las Provincias, edicio paper
                Bubok.es
                Levante-emv.com
                abelard comes