Valencia lider en materia energetica i desenroll sostenible

3/11/2014

La capacitat dels valencians per a innovar desenrollar noves idees es innata i un eixemple en tot l'Estat, aixina com tambe referencia en la UE (Unio Europea). La Diputacio de Valencia ha de pontejar a la Generalitat valenciana a causa de la seua incapacitat per a captar els fondos Feder.

Una delegacio de la Diputacio de Valencia visitarà els proxims 11 i 12 denovembre la capital europea per a presentar els plans d'eficiencia energetica que està desenrollant en els municipis valencians en els ultims temps. Concretament, el pla d'iluminacio en perilles LED, i el que està posant en marcha per a canviar els sistemes de calefaccio en edificis municipals, substituint fonts d'energia no ecologiques per calderes que funcionen en biomassa.

En acabant d'una recent trobada en el diputat provincial Vicente Ibor, tecnics europeus s'han interessat per estos programes, que s'ajusten a les llinees estrategiques que la UE traça en materia energetica i desenroll sostenible, i preten incentivar a través dels seus fondos de desenroll regional Feder, en els que rega als països europeus. La diputacio ha segut convidada i presentarà els programes a responsables de la Comissio d'Energia, provablement al flamant comissari d'Energia, Miguel Arias Cañete, cosa en la que treballa l'eurodiputat Esteban González Pons.

La diputacio ha invertit en els ultims anys 25 millons per a sufragar integrament el canvi de lluminaries en els carrers dels municipis que han volgut adherir-se. El canvi conseguix un estalvi energetic (uns 85 euros per punt de llum a l'any), reduix les emissions de CO2 i tambe rebaixa la contaminacio lluminica, segons defen la corporacio. Enguany, el pla s'ha extes a l'iluminacio d'interiors en els edificis publics, en una inversio de 10 millons.

En paralel, la diputacio tambe ha compromes 17 millons per a cofinançar al 80% la substitucio en edificis publics municipals (ajuntaments, auditoris, guarderies, etc.) de calderes de gasoil, gas o electricitat per unes atres de biomassa, alimentades per "pellet", que son pastilles de residus forestals que funcionen com combustible natural.

Estos plans, pese a l'interes de la UE, no han captat encara la finançacio europea. Son costejats integrament per la corporacio provincial. Este tema es precisament u dels que Alfonso Rus tractarà de tancar en Bruseles. Les dificultats de la Generalitat, per a accedir als fondos Feder, per la seua incapacitat per a eixecutar proyectes d'inversio provenen de que la UE solament llibera els diners una volta s'ha fet i pagat l'obra, i han dut a la diputacio a presentar els seues proyectes a Europa (botant-se a la Generalitat) i evitar aixina, que es perguen els diners que la UE reservà a la comunitat autonoma de Valencia. "El tema està molt alvançat", apunten des de la diputacio, que pot captar 20 millons dels 25 invertits en la primera fase del pla de perilles LED.

 http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2014/11/03/bruselas-interesa-bombillas-led-calderas/1182898.html