Zapatero reconeix el fet de l'infrafinançacio historica del Regne de Valencia

2/12/2014

L'expresident del Govern central, Zapatero: "La Comunitat Autonoma de Valencia es una de les historicament pijor finançades". Admitix que la reforma del sistema de finançacio de 2009 "segurament no fon suficient".

L'expresident del Govern central, José Luis Rodriguez Zapatero ha afirmat que "es conscient" de que "historicament" la Comunitat Autonoma de Valencia "es una de les autonomies pijor finançades" i ha reconegut que la reforma del sistema de finançacio autonomica de 2009 "segurament no fon suficient", a pesar dels "esforços per a millorar-ho".

En una entrevista concedida a un semanari "valencià" (finançat en capital catala), l'exdirigent socialiste s'ha demostrat convençut de que "si s'ajusten els criteris per a que no ixquen mal parades aquelles comunitats que tenen una densitat de poblacio elevada, jove i en poc de territori, el model de finançacio sera mes ventajos" per a la comunitat.

En materia d'infraestructures, Zapatero ha afirmat que "com a capital economica i industrial", Valencia podria haver tingut abans una conexio ferroviaria d'alta velocitat, pero ha puntualisat que la planificacio d'estes infraestructures es dissenyaren en 1997 en José Marí Aznar en La Moncloa.

Al voltant de l'abastiment hidric, ha indicat que a lo llarc del seu mandat com president del Govern estatal no hi hague problemes de suministrament en la Comunitat autonoma de Valencia i al voltant de la no eixecucio del transvas de l'Ebre ha ironisat a l'afirmar que "Rajoy deu de ser dels presidents que tenen una taula en mes calaixos, de tantes coses que deu de guardar".

Preguntat per la seua manca de critiques als casos de corrupcio en la politica valenciana, ha afirmat que sempre ha procurat ser molt respectuos en les institucions "per a preservar la democracia" i que "aixo escomença per les paraules".

---------------------------------------------------------------------------------------------

L'infrafinançacio de la Nacio Valenciana es un fet conegut d'antic, l'expresident Zapatero no te complexos en reconeixer-lo. Si pareix que els haja tingut per a tractar de canviar la situacio, lo mateix que el seu successor en la Moncloa. Tambe reconeix la manca de visio del seu govern i de l'anterior i posterior en qüestoi d'aportar les necessaries infraestructures per a facilitar el desenroll del potencial economic i industrial del Regne de Valencia. Potencial conegut pero ignorat a l'hora d'aplicar les politiques tant pels governs socialistes com populars.

La seua ceguera en la qüestio del transvasament de les aigües de l'Ebre li aboquen a dir que "no hi hagueren problemes de suministrament d'aigua", obviant els cicles de sequia / abundancia que van alternant-se continuament i que els efectes dels quals, el transvasament deuria de corregir. (Qüestio a banda sería preguntar als llauradors si hi hague o no manca d'aigua, o als ciutadans de les poblacions de les comarques del sur). Com a ultim recurs tira balons fora, recordant, que es una de les promeses del PP que Rajoy guarda en un dels seus calaixos de l'oblit.

Tot aço es una mostra clara i nitida de que els problemes dels ciutadans del Regne de Valencia son coneguts pels politics espanyols, coneguts i ignorats en la mateixa mida. Els valencians necessiten politics que priorisen els interessos dels valencians i que defenguen davant de Madrit, o Bruseles aquelles politiques que puguen desenrollar el seu potencial economic i industrial. Els valencians necessiten infraestructures, necessiten una finançacio digna, que no puga ser calificada d'infrafinançacio. Des d'Accio Nacionalista Valenciana es te la determinacio de fer valdre els drets dels valencians a no ser tractars com als "paries" d'Espanya i a fer aplicar l'articul de la Constitucio que afirma allo de que "tots els espanyols som iguals davant de la llei". Fa falta una nova manera d'actuar davant dels problemes que nos ofeguen, fa falta Accio Nacionalista Valenciana en les institucions, per a que la veu dels valencians arribe alla a on es prenguen les decisions.

http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2014/12/01/547c86deca47410c548b458b.html