Valencia: ciutat lliure de censura cultural (i II) / J. Masia

4/2/2024

            A continuacio, la compromissaria llista "los casos de censura ideológica que han tenido lugar en localidades valencianas los últimos meses, como la censura previa a los murales artísticos que el gobierno del PP pretende aprobar respecto del MIAU en Fanzara, las cancelaciones de suscripciones de revistas en valenciano en Montserrat, Torrent, Borriana y Meliana o las injerencias políticas en programaciones culturales en Xirivella". Un cas de memoria selectiva i casos discutibles, en tot cas, el pancatalanisme censor no vol que el censuren.

¿No recorda la censura que ella mateixa eixercia en la seua regidoria? Perque "Las retiradas de las ayudas económicas a ciertas entidades ciudadanas, junto con la denegación de permisos para diferentes actividades o el borrado del mural artístico en apoyo al pueblo palestino del barrio de Benimaclet suponen tics autoritarios del gobierno de −la alcaldesa María José− Catalá sobre los cuales cualquier gobierno democrático tendría que rendir cuentas y asumir responsabilidades". La critica comença per u mateixa, en l’autocritica.

La rimbombant exigix que la maxima representacio municipal "se posicione a la hora de condenar todos los actos de censura ideológica que ponen en peligro la garantía del derecho a la libertad de expresión y creación artística" i que "se comprometa a revertir en el presente año 2024 la eliminación y/o la reducción de las subvenciones culturales a entidades que han sido privadas de ellas por motivos ideológicos" (Valenciaplaza, 28-01-2024; la negreta es meua). ¿En serio parla de tots els actes de censura ideologica? Que comence per sa casa i quan la tinga ben neteta, podra en honradea chafar-li la guitarra ad algu.

La grandiloqüencia de l’esquerra defenent els drets civils es historica perque se l’ha guanyada en la practica, pero no pot ser un chec en blanc als que manipulen un dret fonamental nomes que per al seu propi interes. Convertixen al principi de la llibertat en un instrument quan l’apliquen selectivament, quan hauria de ser necessariament universal. Si el pancatalanisme vol la llibertat d’expressio, el valencianisme tambe la vol. Nomes una ideologia supremacista defen drets humans discrecionals: per a uns si i per a uns atres no.

La mentira pancatalanista

El remat es que "Desde Compromís hemos apostado siempre por una política cultural potente, diversa e inclusiva, que ha contado con los trabajadores de los sectores productivos culturales y que ha sido garantía de libertad de expresión artística para toda la ciudadanía". Si, inclusiva dins dels Països Catalans, pero diversa no, manco encara quan la politica cultural s’ha referit a la llengua valenciana perque ha segut pancatalanista.

En u dels meus ultims articuls sobre els genuïnistes, vaig fer un breu resum de les censures que ha patit el valencianisme. La ceguera ideologica ompli el seu ego i no els deixa observar objectivament res mes. Creuen que son immaculats, pero es menten i escampen una autoimage molt alluntada de la realitat. ¿Quànts actes han realisat/tolerat en favor de les normes d'El Puig (NdP)? Nomes u: l’estigmatisacio des de l’ignorancia recalcitrant que provoca el prejuï. El circ mediatic fa d’altaveu, ¿no hi ha cap periodiste valencià que els faça alguna pregunta compromesa? El reporter valencià Héctor Gómez afirmava que el que no fea preguntes incomodes no era un periodiste, era una publiciste (Tribuna Deportiva, 31-1-2024).

Denuncie que no son massa creibles si no sancionen totes les censures. Es que molts ya coneixem la llei de l’embut: lo ample per a mi i lo estret per a tu. I es que qui no vol, no va.

Ho repetixc:“No cal censurar res, en igualtat d’oportunitats i les cartes damunt la taula que la gent trie en llibertat.” (https://www.accionacionalistavalenciana.com/el-genuinisme-de-censors-prescriptors-i-iii-j-masia). Tot lo demes es una impostura, perque la doble vara de medir es insostenible.

El pancatalanisme te massa cadavers en l’armari com per a presentar-se adalit de la llibertat d’expressio. L’acritica esquerra espanyolissima els ho compra tot, pero no cola, perque els fets son mes importants que el vulgar possibilisme. Hui, dema, despusdema i sempre.

Imagens: google.com, elespanol.com.